NavMenu

U Srbiji porasla prodaja novih traktora za 9%

Izvor: Nova ekonomija Četvrtak, 12.10.2023. 08:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)Ilustracija
U prvoj polovini 2023. godine beleži se značajan rast prodaje novih traktora, posebno na području Balkana, saopštilo je italijansko udruženje proizvođača poljoprivrednih mašina Feder Unacoma. U Srbiji i Crnoj Gori zabeleženo je ukupno 1.250 jedinica, što je povećanje od nešto više od 9%.

U prvoj polovini ove godine prodaja traktora u Bosni i Hercegovini premašila je 700 jedinica, uz rast od 59% u odnosu na isti period 2022. godine, piše u saopštenju tog udruženja koje je nove rezultate predstavilo u okviru izložbe Agrilevante koja se održava u Bariju od 4. do 8. oktobra 2023.

U Hrvatskoj je u prvoj polovini godine zabeleženo više od 600 jedinica, uz rast od 29% u odnosu na 2022. godinu.

Kako se dodaje, pozitivan trend prodaje traktora prisutan je i u južnoj Evropi, u severnoj Africi i na Bliskom istoku.

U zemljama južne Evrope (Španija, Francuska, Grčka i Italija) prodaja traktora je održala visok nivo poslednjih godina.

Broj prodatih traktora u mediteranskoj Evropi, kako se ističe, sada je jednak polovini celokupnog kontinentalnog tržišta (91.000 u 2021. od ukupno 176.000 u Evropi i 84.000 u 2022. godini od ukupno od 165.000).

Među afričkim zemljama, gde uvoz traktora pokriva skoro celokupnu domaću tražnju ističe se Maroko poslednjih godina, sa rastom uvoza od 26% u 2021. i 24% u 2022. godini, Tunis, gde je kupovina stranih mašina porasla za 39% u 2021. i 30% u 2022. godini i Egipat, koji je zabeležio rast uvoza od 23,9% u 2022.

Bliskoistočne zemlje, takođe beleže uzlazni trend, u Iraku, gde je uvoz porastao za 78% u 2022. i Izraelu koji je zabeležio povećanje od 21,7% u 2021. i 12,4% u 2022. godini

- U budućnosti, tržište poljoprivrednih mašina je predodređeno da ravnomerno raste u celom mediteranskom regionu, zato što Evropska unija ima za cilj napredniji model poljoprivrede koji zahteva radikalnu zamenu mašinskog parka, i zato što u pojasu Balkana, kao i u zemljama dunavskog područja, cilj dostizanje istih standarda kao i glavne evropske zemlje - navodi se.

Poslednjih godina u Srbiji se ponovo govori o domaćoj proizvodnji traktora. Kompanija Majevica iz Bačke Palanke to pokušava kroz javno-privatno partnerstvo.

Stručnjak za poljoprivrednu mehanizaciju, Petar Grbić, nekada zaposlen u bivšoj novobeogradskoj fabrici IMT (Industrija mašina i traktora), već neko vreme pokušava da ponovo pokrene proizvodnju traktora u Srbiji, osnivanjem fabrike u kojoj bi akcionari pre svega bili poljoprivrednici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.