NavMenu

Chery će do 2025. lansirati tri nova SUV-a u Evropi

Izvor: autorepublika.com Srijeda, 11.10.2023. 09:35
Komentari
Podeli
Chery Omoda 5 Z (Foto: Wikipedia / Andra Febrian)Chery Omoda 5 Z
Kinesko preduzeće Chery Automobile je odlučno u namjeri da uspje na evropskom tržištu. S tim na umu, rukovodstvo kompanije namjerava da lansira tri nova modela koji će na evropsko tlo stići s amblemima isto toliko brendova koje kontroliše azijsko društvo. Novajlije će do kraja 2025. biti promovisani i nastupaće pod sljedećim amblemima: Omoda, Jaecoo i Exlantix.

Najprje će Španci u kasnijem dijelu ove godine vidjeti model nazvan Omoda 5. Tokom februara smo spoznali činjenicu da će krosover doći i na britansko tržište negdje s početkom naredne godine, dok bi u Njemačku ušao u aprilu. Sve navedeno predstavlja dio strategije rukovodstva firme u smislu penetracije evropskog tržišta.

Planirane su modifikacije s pogonskim sklopovima dopunjivog hibrida, električnog vozila, a još uvijek je nezaobilazan i klasičan benzinac. Takav nastup bi bio podesan da se pokrije širok spektar potreba na različitim tržištima Evrope.

Najavljeno je da će se Omoda 5 u Ujedinjenom Kraljevstvu prodavati u sve tri varijante. Električna verzija bi trebalo da nudi 198 konjskih snaga i da pređe s jednom dopunom baterija distnacu od oko 450 kilometara, a sve zahvaljujući trakcionoj bateriji od 64 kWh. Mjerenja su sprovedena uz poštovanje procedura iz WLTP-a.

Chery će Špancima nuditi benzinsku varijantu, dok će Nijemci dobiti i elektromobil s početnom cijenom od oko 30.000 EUR. Reuters tvrdi da će Kinezi ponuditi modele s natpisima na kojima stoji Omoda i Jaecoo na svim ključnim tržištima. Direktor Cheryija za Evropu, Johen Tueting je za ovaj medij izjavio da će krosover biti prodavan po veoma povoljnoj cijeni.

Omodu 5 bi valjalo očekivati s funkcijama konektivnosti Android Audio i Apple CarPlay i to već kao dio serijske opreme. Dva će se ekrana naći u enterijeru i svaki će posjedovati dijagonalu od 10,25 inča. Pominje se i ugradnja hlađenih sjedišta, prilagodljivog tempomata i ostalih savremenih delikatesa automobilske industrije.

Chery će predstaviti i električnu marku Exlantix, što namjerava da učini do početka 2025. godine. Proizvođač je početkom ove godine već prikazao sedan E03 i SUV po imenu E0Y. Biće zanimljivo vidjeti kako će se kupci iz Evrope odnositi prema ovoj ponudi, posebno uz spoznaju da su ambicije brenda takve da prevazilaze puku prodaju četvorotočkaša.

Konstruktor se premišlja da li da kupi ili da izgradi fabriku na tlu Evrope, naglašavajući pritom važnost lokalno organizovane proizvodnje. O tome bi se moglo odlučivati početkom naredne godine, ali nije jasno kada bi eventualna proizvodnja automobila mogla biti pokrenuta. Veoma je moguće da će proteći i cijela godina prije nego što rukovodstvo koncerna Chery išta čvrsto odluči po ovom pitanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.