NavMenu

Povećana razmjena u Srpskoj, veći i uvoz i izvoz

Izvor: Nezavisne novine Petak, 06.10.2023. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Spoljnotrgovinska razmjena iz godine u godinu raste, a i uvoz i izvoz se sve više povećavaju, pokazuju podaci iz biltena Zavoda za statistiku Republike Srpske o spoljnoj trgovini.

Kako se navodi u ovim podacima, tokom 2018. godine razmjena je iznosila 8,9 mlrd KM, uvoz je iznosio 3,7 mlrd KM, a izvoz 5,2 mlrd KM, dok je deficit iznosio 1,4 mlrd KM, a pokrivenost uvoza izvozom 71,7%.

- Tokom 2019. godine razmjena je iznosila 8,3 mlrd KM, izvoz je bio 3,6 mlrd KM, a uvoz 4,7 mlrd KM. Deficit je iznosio 1,1 mlrd KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75,5 odsto. U 2020. godini razmjena je iznosila 7,8 mlrd KM, izvoz 3,3 mlrd , a uvoz 4,4 mlrd KM. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 75,9%, a deficit oko mlrd KM - piše u podacima.

Godinu kasnije razmjena je bila oko 10 mlrd KM, uvoz oko 4,4 mlrd , a izvoz oko 5,6 mlrd KM. Deficit je iznosio 1,1 mlrd KM, a pokrivenost uvo-za izvozom 79,4%.

- Tokom prošle godine razmjena je iznosila 12,6 mlrd KM, uvoz je iznosio 7,1 mlrd KM, a izvoz 5,4 mlrd KM. Pokrivenost je iznosila 75,7%, a deficit 1,7 mlrd KM - navodi se u podacima.

Ekonomista Saša Stevanović rekao je za Nezavisne novine da je dobro da kao društvo imamo veći obim spoljnotrogovinske razmjene u ekonomiji koju mjerimo BDP-om.

- Izvoz je pokazatelj rasta naše konkurentnosti i svjedočimo da je on značajno rastao. U pet godina 50%. Deficit koji smo prošle godine ostvarili posljedica je rasta cijena nafte, energije. Jednom riječju, žrtva smo geopolitičkih promjena i paradigme svjetskog odlučivanja. To je posljedica činjenice da imamo otvorenu ekonomiju. Imamo otvoreniju ekonomiju nego većina zemalja, npr. SAD su manje otvorena ekonomija nego naša. Kada imate otvorenu ekonomiju, imate otvoren put za eksterne šokove, za uvoz krize itd. To je ipak, po mom mišljenju, dobro, jer tjera nas da prilagođavamo naš sistem dinamikama promjena u svijetu, motiviše nas da tragamo za politikama, instrumentima i mjerama da odbranimo naš nivo dohotka, naše ekonomsko tkivo. To nas drži budnima i podstiče evoluciju naše ekonomije - objašnjava Stevanović.

Dodaje da je egzaktna činjenica da je eksterni šok umanjio ekonomiju za 600 mil KM prethodne godine.

- Međutim, i pored toga, najvećim dijelom zbog inflacije je ekonomija porasla, ali ne treba biti nijem na činjenicu da je ona u realnom smislu takođe porasla za 4%. Znači da smo ipak uspjeli da zadržimo realni rast ekonomije i pored činjenice da je finansijski i ekonomski nered u svijetu. Za nivo BiH ne treba ni komentarisati o problemima. Taj nered se nastavlja, izvoz nam se usporava, deficit se povećava, ali se ipak taj eksterni šok na ekonomsko tkivo još drži pod kontrolom. Podaci da nam za prvih osam mjeseci realni indeks maloprodaje raste za 10%, profiti rastu za 10%, javni prihodi rastu za 10%, ukazuju da ekonomija dobro funkcioniše, da je orijentisanost na rast dohodaka, plata i penzija bila dobro odmjerena i da će nam podaci u narednom periodu pružiti jasnije signale o ispravnim aktivnostima, politikama i mjerama - zaključio je Stevanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.