NavMenu

Vipotnik: Austrija nas podržava da spriječimo izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 27.09.2023. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, smatra da je jučerašnji sastanak sa Leonorom Gevesler, ministrom za zaštitu klime, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Austrije, bio izuzetno uspješan i da predstavlja krupan korak u postizanju konačnog cilja - sprečavanja izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Nama je u procesu osporavanja namjera Hrvatske da izgradi odlagalište na Trgovskoj gori neophodna podrška i zato koristimo svaku priliku da pred međunarodnom javnosti iznesemo naš nedvosmislen i jasan stav: nećemo dozvoliti Hrvatskoj da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad u našem dvorištu. Drago mi je što smo u Republici Austriji naišli na razumijevanje i što, uz Sloveniju i Mađarsku, imamo podršku još jedne članice EU - kaže Vipotnik.

On ističe da Austrijanci saosjećaju sa našim problemima jer imaju slične situacije.

- Ministarka Gevesler je pokazala puno razumijevanje za nepodijeljen stav svih nivoa vlasti u BiH i navela da je Austrija spremna da podijeli sa nama svoje bogato iskustvo koje ima kada je u pitanju problematika odlaganja radioaktivnog otpada - kaže Vipotnik i dodaje da je Gevesler izrazila punu spremnost da obezbijedi podršku na ekspertskom nivou, odnosno povezivanje eksperata iz Austrije i BiH.

Na jučerašnjem sastanku u Beču, kojem su uz Vipotnika prisustvovali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun te Nemanja Galić i Emir Dizdarević kao predstavnici Pravnog i Ekspertskog tima za problematiku Trgovske gore, dogovoreno je da austrijski stručnjaci zajedno sa našim Ekspertskim timom analiziraju rezultate istraživanja područja u Srpskoj i FBiH koje bi bilo ugroženo izgradnjom odlagališta.

- Mi u ponedjeljak, 2. oktobra u Novom Gradu započinjemo istraživanja na potencijalno ugroženom području u Srpskoj i FBiH. Upoznao sam svoju austrijsku kolegicu da je Hrvatska odbila naš zahtjev da naši stručnjaci učestvuju u istraživanjima koja su oni radili na hrvatskoj strani, čime su samo produbili naše sumnje - navodi Vipotnik.

Najavio je i novi krug istraživanja koji počinje iz Novog Grada.

- Mi smo okupili sve institucije iz oba entiteta koje su nadležne i stručne za istraživanja svih elemenata životne sredine i zdravlja ljudi, i iz Novog Grada započinjemo novi krug istraživanja trenutnog stanja na našoj strani granice. Ekspertski tim, koji će biti dodatno pojačan stručnjacima iz različitih oblasti, nadgledaće sva istraživanja, a podatke koje dobijemo analiziraće zajedno sa stručnjacima iz Austrije - naveo je Vipotnik.

Prema riječima Vipotnika, na jučerašnjem sastanku upoznao je domaćine i da je Hrvatska objavila Uputstvo za izradu studije uticaja na životnu sredinu, u kojem nije navedeno da je BiH, kao potencijalno pogođena zemlja dostavila primjedbe na prethodnu procjenu uticaja, te je prezentovao austrijskoj delegaciji brojne propuste u ovom dokumentu i komentare koji su poslani iz BiH.

- Obavijestio sam ministarku Gevesler i da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao kontakt-institucija prema Espoo konvenciji, zakazalo sastanak sa Sekretarijatom ove konvencije, i da ćemo u novembru u Ženevi izložiti sve probleme u komunikaciji sa Hrvatskom u vezi sa Trgovskom gorom, ukazaćemo da krši Espoo konvenciju i svjesno ignoriše napore BiH da učestvuje u svim postupcima u prekograničnom kontekstu, na koje kao potencijano pogođena zemlja ima pravo - ističe Vipotnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.