NavMenu

Obnavljaju se zgrade Vlade FBiH u Mostaru i Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu - Radovi vrijedni više od 1,8 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 06.09.2023. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: worker/shutterstock.com)Ilustracija
Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić potpisao je ugovore sa izvođačima radova, čime se najavljuje početak građevinskih aktivnosti na dva objekta javne namjene. Ugovorom su obuhvaćeni objekti Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu i Zgrada Vlade FBiH u Mostaru.

Izvođenje radova počinje u septembru, a financira se iz Revolving fonda za energijsku učinkovitost, kojeg je Vlada Federacije BiH uspostavila u maju 2021. godine, kao samoodrživi financijski mehanizam, s ciljem prikupljanja i upravljanja financijskim sredstvima za provođenje mjera energijske učinkovitosti u objektima javne namjene u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalno ministarstvo prostornog uređenja je putem Revolving fonda osiguralo sredstva za obnovu objekata javne namjene, uključenih u Operativni plan za poboljšanje energijske učinkovitosti u institucijama Federacije BiH. Cilj ovog plana je, prvenstveno, smanjenje potrošnje energije za grijanje u zgradama javne namjene na području Federacije BiH, što će rezultirati uštedama, smanjenjem upotrebe fosilnih goriva, očuvanjem prirodnih resursa, i u konačnici, smanjenjem globalnog zatopljenja, preko smanjenja emisija štetnih stakleničkih plinova u atmosferu. U obnovu prva dva objekta biti će uloženo više od 1,8 mil KM (1.868.715,27 KM).

- U periodu od 2016. do 2023. godine uspješno smo realizirali projekte BEEP i AF BEEP, u okviru kojih je završena implementacija mjera energijske učinkovitosti na 88 javnih objekata, u čiju obnovu je uloženo oko 46 mil KM. Očekivane uštede na godišnjoj razini iznose preko 34.000 MWh, a smanjenje emisije CO2 preko 12.000 tona CO2 godišnje. Poboljšan je komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano oko 2.300 zelenih radnih mjesta. Nakon što su postignuti ovi značajni rezultati, nastavljamo i dalje, ali kroz Revolving fond za energijsku učinkovitost FBiH za javne objekte. Ovo su prva dva objekta čija će se obnova financirati zahvaljujući ovom fondu - istaknuo je Željko Nedić, ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Radove na zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru će izvoditi konzorcij GRADNJA Mostar i IZGRADNJA TOJAGA Export-Import Mostar, dok će na zgradi Zavoda za poljoprivredu FBiH u Sarajevu izvođač biti konzorcij: UNIGRADNJA Sarajevo i INTERKLIMA Sarajevo, prenosi BH portal.

Na objektu u Mostaru predviđena je termoizolacija fasadnih zidova i rekonstrukcija ravnog krova, zamjena postojeće bravarije, djelomična zamjena rasvjetnih tijela i unaprjeđenje termotehničkog sustava sa ugradnjom dizalice topline. Vrijednost investicije sa PDV-om iznosi 1.075.698 KM.

Za zgradu Zavoda za poljoprivredu FBiH u Sarajevu izdvojena su sredstva u iznosu od 793.017 KM, koja će biti utrošena na toplinsku izolaciju fasade, zamjenu prozora i vrata, ugradnju termostatskih ventila, unaprjeđenje termotehničkog sistema, zamjenu postojećih kotlova i djelomičnu zamjenu rasvjetnih tijela.

Do sada je u sklopu projekata BEEP i AF BEEP u HNK obnovljeno 25 objekata javne namjene, u koje je uloženo ukupno 13 mil KM (13.587.144 KM), dok je na području Kantona Sarajevo obnovljeno 19 objekata javne namjene u koje je investirano gotovo 12 mil KM (11.955.881 KM).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.