NavMenu

Poljoprivrednici iz USK rasprodaju stoku i gase gazdinstva - Potrebne hitne mjere

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 29.08.2023. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Poljoprivredni prinosi na području Unsko-sanskog kantona biće prepolovljeni ove godine, a zbog ponovnog poskupljenja energenata i repromaterijala moglo bi doći do drastičnog smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje i gašenja gazdinstava.

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK, to bi se posebno negativno moglo odraziti na mljekarsku proizvodnju koja je okosnica ovdašnjeg agrarnog sektora.

- Poljoprivrednici ovih dana rasprodaju ono što ne mogu ishraniti, mnogi gase gazdinstva i idu preko granice. Drugi problem su poskupljenja, poskupjelo je gorivo za oko 30 feninga, isto tako povećane su cijene žitarica i koncentrata, sve su to problemi koji destimulišu farmere - kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, ukupno stanje ne može ublažiti ni redovna politika poticaja poljoprivredi, jer i pored toga brojni farmeri ne mogu održati rentabilnost proizvodnje.

Nepovoljne vremenske prilike ove godine značajno su uticale na prinose ratarskih kultura, povrća, voća, ljekovitog bilja, tako da trpe sve grane poljoprivredne proizvodnje.

- Kada je riječ o žitaricama i stočnoj hrani, slobodno mogu reći da smo doživjeli jedan krah. Prihodi od prinosa ne mogu pokriti niti troškove goriva poljoprivrednicima, a o ostalom da se ne priča. U nastavku godine očekuje nas rast cijena stočne hrane i sve su to problemi s kojima se teško izboriti - smatra Veladžić.

Prema riječima pojedinih proizvođača, urod pšenice je umanjen i do 70 posto zbog loših vremenskih prilika, te dugotrajnih suša koje su uticale na rast i razvoj ove važne poljoprivredne kulture.

- Stanje je katastrofalno, sve je krenulo jako loše još od same pripreme i sjetve koja je zakasnila zbog lošeg vremena. Vlažnost je bila izuzetna i to je uticalo na pojavu i razvoj raznih bolesti, zatim divlje životinje su također učinile svoje, uništile dio prinosa i sve je bilo kako ne treba - kaže Aladin Žerić, poljoprivrednik iz naselja Golubići nadomak Bihaća.

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Adis Džanić, ističe kako situacija nikad nije bila teža.

- Imali smo jako loše vremenske prilike, zatim tu su bile i katastrofalne poplave, tako da su sve grane poljoprivredne proizvodnje u lošoj situaciji - kaže Džanić.

Ističe kako su vlasti u USK ove godine iz kantonalnog budžeta poljoprivredu pomogle sa 9,5 mil KM, što je rekordna cifra, ali da ni to neće biti dovoljno kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Prema njegovim riječima, u narednom periodu Vlada USK razmotriće dodatne mjere pomoći agrarnom sektoru.

- Na pragu je jesenja sjetva i ako se ne pomogne poljoprivrednicima, vrlo lako bismo se mogli suočiti s nedostatkom hrane i s drastičnim rastom cijena. Stanje je alarmantno i zahtijeva hitne mjere - kaže Veladžić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.