NavMenu

Lokacija nove luke Beograd zaobilazi "Beogradsku Amazoniju" - Terminal za rasute terete vrijedan 83,4 mil EUR do 2027.

Izvor: eKapija Srijeda, 23.08.2023. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: ECOlogica URBO/Zahtev za određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, screenshot)
Agencija za upravljanje lukama podnela je resornom Ministarstvu zahtev za određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje terminala za rasute terete (agregate) nove luke u Beogradu, u Krnjači. Gradnja je planirana u više faza, a ukupna vrednost investicije biće oko 83,4 mil EUR, vidi se iz dokumenta koji je izradila firma ECOlogica URBO doo iz Kragujevca, dok je autor idejnog rešenja beogradski Ehting. Planirano je da gradnja terminala počne ove godine, a završi se 2027.

Kako smo već pisali, predmetni terminal biće jedan od dva planirana terminala na dve lokacije u Beogradu, u okviru lučkog područja nove luke u Beogradu. A mimo terminala u Krnjači, novu glavnu luku Beograd će, prema saznanjima eKapije, dobiti uzvodno od Puninovog mosta, na banatskoj strani, ali ne na lokaciji "beogradske Amazonije" - Beljarice, koja je ranije bila sporna jer je stanište velikog broja zaštićenih vrsta ptica, već nedaleko od nje.

Terminal za rasute terete koji je predmet ovog zahteva planiran je na katastarskim parcelama u beogradskoj opštini Palilula, katastarske opštine Krnjača i Ovča, na oko 8 km severozapadno od centra Beograda, na levoj obali Dunava, na rečnom kilometru km 1160+800.00. U zaleđu je locirana crpna stanica Reva.

Za planirani terminal urađen je Urbanistički projekat koji je izradio Urbanistički zavod Beograda 2021, a lokacijski uslovi izdati su u januaru ove godine.

Terminal će prema projektu imati operativnu obalu dužine 630 metara i šest vezova, odnosno pretovarnih mesta, dužine 105 metara.

U okviru projekta predmetnog terminala planira se i deponija sirovog materijala, podterminali za separacije peska i šljunka, podterminali za agregat za beton i betonske asfaltne baze, upravna zgrada i zgrade za luče operatere, koridor za prolaz železničkog koloseka, saobraćajne površine, parking, zelene površine i priključno razvodno postrojenje i trafostanica.


Predviđeno je 6 lučkih operatera na terminalu, koji će, kako se procenjuje, prosečno ostvarivati ukupan prihod od oko 9,1 mil EUR godišnje.

- Istovremeno, na osnovu podataka o projektovanom obimu pretovara, javni sektor bi na osnovu naknada za upotrebu obale, naknade za pristajanje i ležarine, mogao ostvarivati prihod u ukupnom iznosu od oko 240.000 EUR u proseku, godišnje. Javni sektor će, u zavisnosti od modela finansiranja i organizacije projekta, ostvarivati i prihode po osnovu naknade za upotrebu luke, odnosno koncesione naknade.

U zahtevu se kao direktna korist gradnje terminala za rasute terete navode rastuće potrebe privrede za prevoz rasutih tereta unutrašnjim vodnim putevima i njihova racionalna distribucija na području Beograda.

- Izgradnjom terminala bi se dugoročna lučka delatnost pretovara rasutih tereta koncentrisala na jednoj od više planiranih lokacija koje su odgovarajuće izgrađene i opremljene. Time bi se otklonili negativni efektni neplaniranog pretovara u zoni priobalja na teritoriji Beograda i ujedno stvorili uslovi za adekvatan odgovor na potrebe građevinske industrije - precizira se u dokumentu.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.