Izvor: eKapija | Petak, 27.11.2020.| 14:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I Luka Pančevo u igri za lokaciju nove Luke Beograd - Raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije

(Foto: Pixabay.com/PilotBrent)
Projekat izgradnje nove Luke Beograd bliži se početku realizacije. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije raspisalo je tender za izradu tehničke dokumentacije za izradnju nove Luke, ali lokacija još nije precizirana.

Prema riječima pomoćnika ministra za vodni saobraćaj Veljka Kovačevića, "u igri" su i dalje tri varijante za novu lokaciju, ali će definitivna odluka biti poznata nakon izrade Generalnog projekta i Prethodne studije opravdanosti, koji se, kako nam je rekao, očekuju do kraja ove godine, iako je prvobitno trebalo da budu gotovi u avgustu.

Ipak, za eKapiju Kovačević je otkrio o kojim je konkretno lokacijama riječ.

- Izrada ovih dokumenata je u toku, prolongirana je zbog izbora i cjelokupne situacije, ali su definisane tri lokacije kao potencijalno nova adresa Luke Beograd i to su lokacija 10 km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo.

Kada je reč o strukturi same luke, koja je već manje-više poznata, navodi se da će je činiti terminal za generalni teret, kontejnerski terminal, terminal za rasute terete, terminal za tečne terete i RO-RO terminal.

Precizira se da projektovani kapaciteti Luke Beograd treba da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 2.500.000 tona razne vrste roba, čime će ova luka ispuniti uslove za uključivanje u Core TEN-T mrežu riječnih luka.

- Izgradnjom Luke Beograd i njenim definisanjem kao dry porta (suve luke), odnosno planiranjem rada i logističkih kapaciteta ove luke tako da bude kompatibilna, odnosno povezana sa velikim morskim lukama u okruženju (Konstanca, Pirej, Solun, Rijeka, i Kopar), treba da omoguće valorizaciju povoljnog geografskog saobraćajnog položaja ove luke – dodaje se.

Imajući u vidu nedostatak skladišnih kapaciteta, odnosno rezervoara za naftu i derivate nafte, u luci se planira izgradnja terminala za naftu i derivate nafte, uključujući i bunker stanicu za snabdijevanje brodova pogonskim gorivom.

Takođe, lučka infrastruktura treba da pruži mogućnost pretovara pretovar kontejnera, uključujući i rashladne kontejnera (reefer).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.