NavMenu

Šest grčkih ostrva koja turisti (još) nisu otkrili

Izvor: luxlife Utorak, 22.08.2023. 08:07
Komentari
Podeli
Halki (Foto: Unsplash/Blanche Peulot)Halki
Ako za vas "odmor" znači mir, prirodni pejzaži, dobra hrana i prelijepe plaže, onda turistička mjesta puna ljudi i influensera nisu vaš idealni izbor...

Mikonos i Santorini jesu lijepa i popularna ostrva, ali ukoliko želite da odmor provedete u miru daleko od gužve onda treba da istražite neke druge skrivene dragulje Grčke. Ukoliko u ovom trenutku planirate odmor i tražite mjesto gdje biste mogli da otputujete ovog ljeta da biste napunili baterije i otvorili čakre, pogledajte listu da biste vidjeli koja to ostrva još nisu otkrivena od strane turista.

Sikinos

Ako želite kikladski pejzaž za vaš ljetni odmor, ali bez turističke gužve koju možete naći na drugim ostrvima, Sikinos je idealan izbor. Malo, mirno ostrvo, poznato je po prelijepim plažama, mirnoj atmosferi, divljim pejzažima i finim, lokalnim proizvodima. Ovo je prvo grčko ostrvo koje je reklo "zbogom" plastičnim slamčicama, nema mnogo plaža i nisu organizovane sa barovima i ležaljkama. Ovdje možete pojesti najbolji suvlaki (koji će vam postati omiljeni), a popodne možete prošetati vinarijom Manali sa pogledom na zalazak sunca.

Pserimos

Pserimos je malo ostrvo Dodekaneza, između Kalimnosa i Kosa. Živopisno ostrvo je idealna destinacija za jednodnevni izlet, ali i za miran odmor. Kada stignete u Pserimos, dočekaće vas Avlakija, jedino selo na ostrvu za koje se vjeruje da je podignuto na mjestu drevnog naselja.

Na prelijepoj plaži Panagija Grafiotisa, gdje mala, bijela kapelica dominira možete uživati u kupanju, dok za ljubitelje ronjenja, na istočnoj obali Pserimosa, na dubini od 25 metara, leži potopljena olupina broda. Ovo ostrvo je pravi mali raj na Egeju.

Karpatos

Karpatos je drugo po veličini ostrvo Dodekaneza, mjesto netaknute ljepote i idealno odredište za miran odmor sa prelijepim pejzažima. Zaljubićete se u plažu Apela i napraviti bezbroj fotografija u Kira Panagia. Na plaži Diakoftis, koja se smatra najpoznatijom plažom ostrva imaćete osjećaj da ste na Karibima. Ne odlazite bez jednodnevnog izleta brodom do ostrva Saria i bez posjete planinskim selima, sa njihovim tradicionalnim naseljima.

Kasos

Još jedno prelijepo ostrvo Dodekaneza, koje svoju autentičnost pronalazi kroz divlju ljepotu. Kasos je poznato po svojim prelijepim naseljima, zadivljujućim plažama, festivalima i naravno po svojoj izuzetnoj, tradicionalnoj kuhinji. Ovdje ćete plivati na svim vrstama plaža: najdalja plaža sa prelijepom bojom mora je Helatros, Emborios je organizovana plaža sa dve taverne i poslastičarnicom, dok je najljepši zalazak sunca na plaži Antiperatos. Izlet brodom do Armatije pružiće vam priliku da se okupate na jednoj od najljepših plaža Mediterana, Marmara.


Halki

Halki je prelijepo malo ostrvo u jugoistočnom Egejskom moru, između Rodosa i Tilosa. UNESCO ga je proglasio Ostrvom mira i prijateljstva, ističe se po mirnoj atmosferi, predivnim plažama, živopisnoj luci sa impresivnom arhitekturom i predivnim prirodnim pejzažima.

Sve plaže na ostrvu Halki su poznate po tirkiznoj boji mora i kristalno čistoj vodi, tako da je jedna od omiljenih aktivnosti turista ronjenje. Najposjećenija plaža na ostrvu je Pondamos, dok su neke plaže dostupne samo brodom, kao na primjer Aheta i Trahia. Prošetaćete oko Niborija i iz Viteškog zamka ćete uživati u nevjerovatnom pogledu na Karpatsko more. Lokalni proizvodi i tradicionalni recepti ostrva učiniće da vaša posjeta bilo kojoj taverni bude vrijedna truda.

Tilos

Južno od Nisirosa nalazi se Tilos, ostrvo koje će vas osvojiti svojom ljepotom, opuštenom atmosferom i impresivnim pejzažima. Eristos je najpopularnija plaža sa zlatnim pijeskom i dosta stabala tamariska. Plaka i Agios Antonios su manje plaže, ali jednako tihe i lijepe. Cijelo ostrvo je dio mreže Natura 2000, pa obavezno prošetajte stazama ostrva da biste uživali u jedinstvenom prirodnom pejzažu. Tilos ima mnogo da ponudi turistima. Pored rajske ljepote i divnih mještana, ima još mnogo toga što će vas oduševiti i privući ovom parčetu raja na Egeju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.