NavMenu

Kingsley Aikins u Mostaru - Potrebno je prepoznati snagu dijaspore

Izvor: Klix Četvrtak, 27.07.2023. 08:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tashatuvango/shutterstock.com)Ilustracija
Kingsley Aikins, jedan od pokretača inicijativa koje su ekonomiju Irske pokrenule u pravcu globalnih investicija, se sastao sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća u Mostaru.

- Tu smo kako bismo razgovarali o snazi dijaspore i koliko mogu pomoći izgradnji mreža od koristi za društveni i ekonomski razvoj zemlje. Imali smo sjajne razgovore sa ljudima koji žele unaprijediti svoje kompanije i koji prepoznaju snagu bh. iseljeništva - poručio je Aikins.

Radionica u Mostaru je dijelom aktivnosti USAID projekta Diaspora Invest i INTERA Tehnološkog parka na prenosu znanja dijaspore prema domaćim kompanijama.

- Razgovarali smo sa gospodinom Dragim Dizdarom koji ima iskustvo povezivanja domaćih kompanija sa norveškim tržištem, te Ibrahimom Ajanovićem koji povezuje IT kompanije iz BiH. Bh. dijaspora želi pomoći našim kompanijama i to je suština ovog mentorskog programa - napominju iz USAID projekta Diaspora Invest.

Kroz mentorski program USAID projekta Diaspora Invest kompanije širom zemlje imaju priliku da se povežu sa ekspertima iz bh. dijaspore na razvoju poslovnih praksi, prilikama za izvoz i prenos znanja.

- Dijaspora je pokretač dobrih inicijativa i ovaj program pokazuje da zajedno možemo napraviti mnogo za lokalne kompanije. Današnji susret i radionice su potvrda toga - zaključuju organizatori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.