NavMenu

U rekonstrukciju luke Brčko biće uloženo 10 mil EUR

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 17.07.2023. 12:16
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Brčko distrikta)

Luka Brčko izgrađena 1913. godine jedina je međunarodna riječna luka u BiH. Rekonstrukcija i obnova luke sufinansira se novcem Evropske unije ukupne vrijednosti deset miliona evra, od čega su tri miliona bespovratna sredstva. Rekonstrukcija će omogućiti bolju povezanost ove tranzitne tačke za teretni saobraćaj, sa zemljama regije i Evropskom unijom.

Dizalice čekaju teret u pristaništu u Brčkom uz rijeku Savu. Modernizaciji zastarjele infrastrukture luke i željezničke pruge, u okviru prekogranične saradnje kojom Evropska unija sufinansira projekte u Јadransko-jonskoj regiji, svoj doprinos dali su i studenti izradom biznis planova za inovacione centre.

- Ono što smo mi dobili kao od strane studenata odmah nakon realizacije te aktivnosti jeste da je to zaista nešto što nisu imali priliku na fakultetu da rade ,pogotovo ne na tehničkim fakultetima i pružanje tog preduzetničkog uvida studentima je sigurno otvorilo neka nova saznanja, nova vrata u smislu pogleda na ovaj koji je drugačiji od onog klasičnog, tehničkog - rekao je Vedad Suljić, direktor Centra za ekonomski, tehnološki i okolišni razvoj.

S obzirom da je nezaposlenost mladih i njihov odlazak jedan od izazova za cijelu regiju, novi sadržaji bi mogli otvoriti mogućnost zapošljavanja, time i njihov ostanak na ovim prostorima.

- Ono što je značajno napomenuti jeste da smo mi na kraju projekta za svaku luku,uključujući i luku Brčko napravili set prijedloga i preporuka da bi se luka transformisala u tzv. Inovaciono čvorište i neki od tih prijedloga su upravo rezultati studenata - dodao je Suljić.

Grupa studenata fakulteta mašinstva, ekonomije, arhitekture i šumarstva osmislili su inovativne ideje za unapređenje energetske efikasnosti luke Brčko koje su postale dio strategije njenog dugoročnog razvoja.

-Nastojali da kreiramo biznis plan gdje bi pokazali da je isplativo da se površine koje postoje na teritoriji luke Brčko iskoriste u kontekstu podizanja brzorastućih nasada drvenastih vrsta koji bi se kasnije mogli pretočiti u energente koji bi se koristili za proizvodnju toplotne energije za potrebe luke Brčko - istakao je Dženan Bećirović profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Predsjedavanje Јadransko-jonskoj inicijativi od BiH nedavno je preuzela Hrvatska koja će u narednih godinu dana koordinirati aktivnosti u kojima učestvuju i Slovenija, Italija, Grčka, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino.

- Danas je pomodno govoriti o mladima,ali šta to konkretno znači u praksi. To znači da saradnja sa mladima treba da postane standardni dio svakog procesa, a ne neki ustupak koji činimo mladima - poručio je Slavomir Tokarski, generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku Evropske unije.

U okviru IPA Adriona do 2027. godine na raspolaganju je ukupno deset miliona evra za prekogranične projekte jadransko-jonske regije, u kojoj živi 70 miliona stanovnika. Zemlje trebaju uskladiti svoje projekte s regionalnim, da bi zajednički iskoristili dostupna sredstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Saobraćaj

RS kandidovala projekte vrijedne 161,6 mil KM za finansiranje iz Saudijskog razvojnog fonda

Na 67. sjednici Vlade Republike Srpske je razmatrana i usvojena informacija o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i izvršen odabir 9 projekata ukupne vrijednosti 161,6 mil КM koji će biti kandidovani u aprilskom terminu. Za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše se dva puta godišnje. Ministarstvo finansija je 16.02.2024. godine dostavilo svim ministarstvima, jedinicama lokalnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.