NavMenu

Održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trnovu - Interes oba entiteta

Izvor: eKapija Srijeda, 11.05.2011. 16:08
Komentari
Podeli

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić i predstavnici Svjetske banke, KJKP "Vodovoda i kanalizacije", Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencije za vode oblasnog riječnog sliva Save, Općine Trnovo, te "Unioninvesta" obišli su danas rekonstruisano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Trnovu kako bi se upoznali sa njegovom trenutnom funkcijom i kvalitetom obavljenih radova.

Postrojenje je rekonstruisano nepovratnim sredstvima Globalnog fonda za okoliš, putem Svjetske banke, te uz djelimično učešće Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Agencije za vode oblasnog riječnog sliva Save, a u okviru projekta ukupne vrijednosti 1.180.000,00 KM. U sklopu rekonstrukcije izgrađen je i kolektor Turovi u dužini od 2.700 metara na koji su pripojene kanalizacione mreže više naselja općina Trnovo iz oba entiteta. Radove na rekonstrukciji izvodila je firma “Unioninvest” d.o.o. Sarajevo.

"S obzirom da se postrojenje za tretman otpadnih voda nalazi na teritoriji FBiH, a najveći dio kanalizacionih voda dolazi sa područja opštine Trnovo RS, te da u ovoj općini nema preduzeća koje se bavi odvodnjom i tretmanom otpadnih voda, Vlada Kantona Sarajevo je zadužila KJKP "Vodovod i kanalizacija" za upravljanje postrojenjem. Godišnje se za njegov rad i održavanje, putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS izdvoji 200.000,00 KM ", pojasnila je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u ovom ministarstvu Zijada Krvavac.

Prema riječima ministra Jusića trenutni problem nemogućnosti naplate tretmana otpadnih voda iz RS-a rješavat će se sa nadležnim općinskim i entitetskim organima Republike Srpske, te istakao da mu se treba pristupiti što prije. Dodao je i da je ovo jako važan ekološki projekt od značaja ne samo za Kanton Sarajevo, nego i za naselja iz Istočnog Sarajeva.

"Na ovaj način doprinosimo očuvanju kvaliteta rijeke Željeznice, a indirektno se štiti i podzemlje Sarajevskog polja iz kojeg se crpi voda za vodosnabdijevanje cijelog Kantona Sarajevo i općina u Istočnom Sarajevu", istakao je v.d. izvršnog direktora za kanalizacioni sistem KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nermin Drnda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.