NavMenu

U UKC Tuzla urađena kadaverična transplantacija dva bubrega

Izvor: eKapija Petak, 07.07.2023. 09:43
Komentari
Podeli
UKC Tuzla (Foto: ukctuzla.ba)UKC Tuzla
Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla su izvršili eksplantaciju organa u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Multidisciplinarni timovi su u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla obavili transplantaciju dva bubrega pacijentima iz Sarajeva.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pacijenate.

Prema riječima Denijala Tulumovića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, brzom reakcijom cjelokupnog transplantacionog tima UKC Tuzla, zdravstvenog osoblja Kantonalne bolnice Zenica, kao i humanosti porodice donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađena je eksplantacija organa, nakon čega je uslijedila transplantacija dva bubrega koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Direktor Tulumović se ovom prilikom zahvalio na saradnji kolegama iz Kantonalne bolnice Zenica, ali i pripadnicima MUP-a TK, koji su službenom pratnjom doprinijeli brzom i sigurnom transportu organa što je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja.

Uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Bolničke apoteke, Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju i Sektora za tehničke poslove dali su veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.