NavMenu

Brnabić: Nema usporavanja IKT sektora u Srbiji, broj zaposlenih raste

Izvor: Beta Petak, 16.06.2023. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je kao netačne informacije o usporavanju IKT (informaciono-komunikacione tehnologije) sektora u Srbiji, navodeći da broj zaposlenih u toj oblasti i dalje raste i da će izvoz IKT usluga ove godine biti 4 mlrd EUR.

- Usporavanje u IKT sektoru se dešava u svetu, ali se još uvijek ne preliva u Srbiju. Mi u ovoj godini i dalje vidimo značajan rast zaposlenosti u IKT sektoru - kazala je ona novinarma u Vladi Srbije.

Kako je objasnila, postoje neke kompanije koje smanjuju broj zaposlenih u Srbiji, ali mnogo je veći broj kompanija koje tek otvaraju svoje centre u Srbiji, kao i domaćih firmi koje šire poslovanje.

- Samo od početka 2023. broj zaposlenih u IKT sektoru u Srbiji povećan je za 3.435 - rekla je ona.

Brnabić je istakla i da je broj zaposlenih u ovom sektoru u prvom kvartalu ove godine dostigao 105.400 ljudi, što je 17.000 ljudi više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Dodala je i da je u prvom kvartalu ove godine izvoz IKT usluga iz Srbije iznosio je 786 mil EUR, što je 44% više nego u isto vrijeme prošle godine.

- To je veći izvoz IKT usluga u odnosu na celu 2017. godinu kada je bio 740 mil EUR, dok je 2012. izvezeno samo 375 mil EUR IKT usluga. Ove godine očekujemo da će izvoz iznositi 4 mlrd EUR - rekla je Brnabić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.