NavMenu

Muzeji (ne) žele naftne kompanije za sponzore - Britanski muzej (ni)je okončao partnerstvo sa BP

Izvor: eKapija Petak, 09.06.2023. 09:19
Komentari
Podeli

(Foto: Shutterstock/Song_about_summer)
Ekološki aktivisti širom sveta nedavno su sa oduševljenjem dočekali vijest da je Britanski muzej okončao 27 godina staro sponzorstvo sa naftnom kompanijom BP. Ipak, zvaničnici Britanskog muzeja ovu vijest nisu željeli da potvrde ističući da nisu okončali partnerstvo.

- BP je cijenjen pobornik muzeja i trenutno partnerstvo traje do kraja godine. U vrijeme smanjenih javnih finansiranja, korporativni sponzori poput BP omogućavaju nam da ispunimo svoju misiju u obezbjeđivanju jedinstvenog iskustva za naše posjetioce – navodi se u pisanoj izjavi muzeja.

Sara Voldron, kodirektorka organizacije Culture Unstained koja se godinama borila za okončanje ovog partnerstva, ističe da muzej sada pokušava da se tiho izvuče iz partnerstva koje je trajalo skoro tri decenije. Ova organizacija je ranije objavila da je partnerstvo Britanskog muzeja i BP okončano u februaru nakon petogodišnjeg ugovora.

- To je velika pobeda za umjetnike i aktiviste koji su tražili da BP logo bude skinut sa muzejskih izložbi. To je takođe bila i velika prilika za muzej da iskoristi trenutak i pokaže klimatsko vođstvo. Zato je veoma razočaravajuće da, umjesto da ponosno izbace velikog zagađivača koji sipa milijarde u ekstrakciju fosilnih goriva, pokušavaju da se tiho izvuku. Ako je ozbiljan u odgovoru na klimatsku krizu, muzej mora da potvrdi da u budućnosti neće imati veze sa proizvođačima fosilnih goriva – kaže Voldron.

Pod pritiskom aktivista, prethodnih godina partnerstva sa naftnim kompanijama raskinulo je 14 vodećih britanskih kulturnih institucija, među kojima i Tejt galerija, Britanski filmski institut, Nacionalna galerija portreta, Škotski balet, Kraljevska opera, Međunarodni festival u Edinburgu.

Korporativni sponzori ne utiču na nezavisnost

Nisu ipak sve kulturne institucije prekinule veze sa spornim kompanijama. Muzej nauke u Londonu potpisao je sponzorski ugovor sa norveškom naftnom kompanijom Equinor u kom se slaže da neće reći ili uraditi ništa što bi moglo da naruši reputaciju kompanije. Kako su u Equinoru rekli Guardianu, riječ je o standardnoj klauzuli u ugovorima muzeja, a ne o posebnoj koju su oni tražili, ali aktivisti su istakli da je riječ o nedopustivoj praksi koja može da utiče na nezavisnost muzeja. Inače, Equinor od 2016. godine sponzoriše interaktivnu izložbu za djecu.

Muzej nauke je i ranije imao sporne sponzore, poput Shella, koji je sponzorisao više izložbi od 2015. godine. Mada se muzej branio da veliki korporativni sponzori ne utiču na nezavisnost i izložbe, ima i suprotnih dokaza. Guardian je 2015. godine otkrio da je Shell pokušao da utiče na program o klimatskim promjenama koji je sponzorisao u Muzeju nauke.

Da partnerstvo sa naftnim kompanijama podriva naučni kredibilitet muzeja, slaže se i istraživač zagađenja plastikom Stiv Alen.

- Naučnici ne mogu da podržavaju slične klauzule. To nije održivo jer je naš posao da kažemo kakav je svijet zaista. To podrazumijeva kompletnu istinu, a ne ono što je prihvatljivo industriji nafte i gasa – ističe Alen.

M. D.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.