NavMenu

Nastavljeni pregovori sa Svjetskom bankom o projektu podrške zapošljavanja i izrade socijalnih karata u FBiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.06.2023. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su nastavljeni pregovori s predstavnicima Svjetske banke o realizaciji projekta podrške zapošljavanju i izrade socijalnih karata FBiH.

Kako se ističe u saopćenju, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić dogovorio je s predstavnicama Svjetske banke Aliciom Marguerie, Sirmom Demir Seker i Melihom Kozarić Fanning okvirne korake neophodne za realizaciju ova dva važna projekta, a potom su nositelji projekata iz Ministarstva i predstavnice Svjetske banke nastavili rad na operacionalizaciji ovih koraka.

- U okviru pregovora o projektu podrške zapošljavanju (ESP2) dogovoreni su tehnički detalji vezani za potpisivanje Sporazuma o zajmu na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta, te revidiranje Projektnog operativnog priručnika (POM-a) kao neophodnog dokumenta za implementaciju Projektnog sporazuma. Na istom sastanku razmatrano je i formiranje tima za implementaciju projekta, odnosno jedinice koja će raditi na provođenju i praćenju realizacije projekta i niz drugih tehničkih neophodnosti.

Grupa zadužena za izradu socijalnih karata s predstavnicama Svjetske banke razgovarala je o modelu socijalne karte i njenim ključnim elementima, kao i problemu nedostatka potrebnih podataka, te vjerodostojnosti podataka kojima raspolaže Ministarstvo. Teme razgovore bile su i nemogućnosti praćenja prihoda i imovine, neophodnost digitalizacije, kao i međusobnog uvezivanja postojećih baza u Ministarstvu, ali i drugim institucijama koje imaju baze podataka.


Ministar Delić je nakon sastanaka kazao da, uz nekoliko drugih, ova dva projekta sigurno predstavljaju okosnicu mandata. Kao prioriteti i reformski projekti istaknuti su i osnivanje porodičnog fonda, izmjene i donošenje novih zakona u oblasti rada i socijalne zaštite, te strategija demografskog razvoja, a koji će značajno utjecati na ukupnu društveno-ekonomsku situaciju u Federaciji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.