NavMenu

Obilaznica oko Herceg Novog - Za gradnju saobraćajnice u igri dvije varijante, u planu i opštinski put koji bi rasteretio magistralu

Izvor: rthn.co.me Srijeda, 24.05.2023. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sumanamul15/pixabay.com)Ilustracija
U toku je procedura usaglašavanja i donošenja Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističog plana kao najvažnijeg strateškog dokumenta za Opštinu Herceg Novi. Kroz ovaj plan se tretira i jedno od gorućih pitanja saobraćaja i izgradnja opštinske zaobilaznice oko Herceg Novog.

Prezentacija plana će biti organizovana u Opštini Herceg Novi, nakon praznika, na kojoj će zainteresovani imati priliku javnog uvida na predložena rješenja iz oblasti planiranja prostora, gradnje, urbanizma, infrastrukture, saobraćaja…Prezentacija će biti organizovana u koordinaciji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i izgradnje. Građani će imati i mogućnost uvida u buduću trasu zaobilaznice, pojašnjava za RTHN arhitekta Ranko Kovačević, član Savjeta za reviziju Prostornog plana ispred Opštine Herceg Novi, ujedno i rukovodilac Radnog tima opštine za izradu izmjena i dopuna PUP-a i savjetnik za arhitekturu i urbanizam u Agenciji za izgradnju i razvoj grada:

- Saobraćajni problem i pitanje zaobilaznice je višedecenijski. Prvi koraci su napravljeni prije 15 godina. Svima je jasno da je magistrala nedovoljna za tranzitni saobraćaj, jer su se naselja toliko proširila da je ta magistrala zapravo jedna gradska ulica. Imamo dvostruku njenu ulogu. Prva je da bude gradska ulica, da je koriste stanovnici, a druga da bude tranzit od Debelog brijega do Kamenara. Svi znamo šta se događa i plašimo se šta će ovog ljeta da bude.

Sa nivoa državnih planova predviđene su stvari koje su "široke ruke" a to su brze saobraćajnice, odnosno, saobraćajnice za brzi motorni saobraćaj:

- Ta brza cesta treba da krene od Debelog brijega, ide na Kameno, preko Lastve i izađe na Verige i na taj potencijalni most, te dalje bi išla zaleđem Tivta sve do Ulcinja. U drugoj varijanti ona treba od Sasovića da se spusti u zonu Zelenike, Zmijica i da nekim podvodnim mostom prelazi na Lušticu, pa Zabrđem da ide prema Krašićima. Obje varijante su vrlo teške. Veliki problem da komisije UNESCO-a smatraju da će taj most da pokvari sliku pejsaža Boke - objašnjava Kovačević.

Predviđene su tri pristupe saobraćajnice sa tri priključenja zbog čega nije dostupna svima koji su pored nje. Ona je isključivo za tranzit.

- Auto put ima dva puta po dvije trake plus zaustavnu, što znači šest traka i zeleni razmak, dok brza saobraćajnica ima isto dvije trake bez treće zaustavne sa strane, što znači po sedam metara jednog i drugog kolovoza i razmak između od 2,5 metra zelenila, kao što je bulevar kroz Budvu. Ta brza cesta je državni put i trebalo bi da ga finansira država. Planovima država predviđa i poprečni auto put, od granice sa BiH kod Nudola na strani Crne Gore bi dolazio auto-put i dalje preko Grahova, Dragalja, Čeva i priključkom ispred Podgorice na auto-put Bar - Boljare i nastavio prema Skadru…

Ima stavova među stručnjacima koji kažu, ako bismo napravili auto-put koji ne bi nagrdio našu opštinu, onda nam ta brza saobraćajnica ne bi ni trebala.

- Ova brza saobraćajnica je zamišljena kao zaobilaznica za sve primorske opštine. U planu je i opštinska saobraćajnica kao zaobilaznica, koja je nama neophodna - smatra Kovačević.

Navodi da je to treća varijanta nekog puta koji bi trebalo da rastereti magistralu.

- To je opštinski put, normalan put koji bi imao dva puta po dvije trake, eventualno, treću gdje je potrebno. Na njega se mogu priključivati svi koji žive u blizini plus povezanost naselja i zaleđa. On bi trebalo da ide iz Sutorine, prođe Mojdež, Ratiševinu, preko Sušćepana, ispod Trebesina, presjekao bi Pode izlazio na Dragomir i odatle bi se izašlo na luku Zelenika. To je prvi dio, a drugi dio bi išao zaleđem rivijere i izlazio u Kamenarima - pojašnjava Kovačević.

Dvostruka je uloga zaobilaznog puta.

- On jeste zaobilaznica da se magistrala rastereti, bio bi veza naselja u zaleđu. Naša naselja su radijalna, sva su vezana sa centrom. Ako hoćete da idete sa Mojdeža na Pode, morate da dođete u grad i idete u gužvu na maigistralu, preko kružnog toka do Poda. Ovako bi se postigle poprečne veze između naselja u zaleđu, prije bi se dolazilo i magistrala bi bila rastrećena. To bi unaprijedilo životni prostor, turizam, poljoprivredu, imanja da se održavaju i u svakom momentu povežu.

U planu postoje dvije varijante zaobilaznice, objašnjava Kovačević. Kako navodei, još prošle godine je Uprava javnih radova, kada je bio na čelu Boro Lučić, raspisala konkurs i prošao je proceduru:

- Na kraju imamo projektanta, to je jedna firma iz Podgorice, s njima smo stupili u kontakt, dali smo sugestije radna grupa i Agencija za izgradnju i razvoj grada. I dalje radimo na tome - kaže.

Napominje da kada bude javna rasprava koju će moći svi da vide, ta linija puta nije konačna, ona će da bude malo korigovana.

- Očekujemo najviše korekcija prema naseljima. Cijelom trasom znaju se vlasnici privatnih parcela - navodi.

- Projektant je u obavezi da dovede geometre da se uradi terenski snimak u cilju da se tehnički elemanti i geološko ispitivanje konstruktivno pripreme, ukoliko se dođe do određenih terena koji zahtijevaju veće troškove. U tom slučaju će se opet korigovati trasa puta - ocjenjuje Kovačević.

Nakon ta dva ispitivanja projektanti će da urade idejno rješenje. Iza toga se pravi glavni projekat kao i plan eksproprijacije, slično kao što je bilo kada se gradio put prema Trebinju.

Kovačević ne očekuje da će u naredne dvije godine biti moguće isprojektovati i izgraditi ovu veoma važnu saobraćajnicu za opštinu Herceg Novi.


Mapu puteva koji se grade Crnoj Gori i regionu možete pogledati OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.