NavMenu

Srbija i Maldivi najavili uspostavljanje direktne avionske linije

Izvor: Beta Srijeda, 10.05.2023. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/JESHOOTS-com)Ilustracija
Potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Maldiva, danas je u Beogradu najavljeno uspostavljanje direktnih avionskih linija između dve države.

- Danas smo potpisali nekoliko važnih sporazuma koji će dalje ojačati veze između naroda naših zemalja. Prvo Sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će omogućiti otvaranje direktnih linija između Maldiva i Beograda, uz direktne letove nadam se da će više Srba dolaziti da uživa na našim peščanim plažama i našem gostoprimstvu - rekao je šef diplomatije Maldiva Abdul Šahid novinarima u Beogradu.

On i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić su danas nakon sastanka potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i Memorandum o razumevanju dva ministarstva.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između vlade Srbije i Maldiva potpisao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, Sporazum o trgovini, investicijama i ekonomskoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Maldiva ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, a Memorandum o razumevanju u oblasti sporta između Ministarstva sporta Srbije i Ministarstva omladine, sporta i osnaživanja zajednice Maldiva potpisao je ministar sporta Zoran Gajić.

Šahid je rekao da je maldivski pasoš u tom delu sveta najsnažniji jer se njime može putovati u 93 zemlje.

- Naši odnosi i saradnja nikad nisu bili snažniji i više usklađeni nego što su danas, zadovoljan sam napretkom. ;Pored sporazuma koje smo potpisali danas razgovarali smo i o jačanju naših odnosa na multulateralnom nivou- kazao je ministar.

Dodao je da Maldivi poštuju međunarodno pravo te i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

- Bliske zemlje naših zemalja nastavljaju da rastu i prevazilaze okeane i planine koje nas razdvajaju. Od okeana koji okružuje Maldive do vrha Kopaonika, mi ćemo sve to preći kako bismo postali bliski partneri - dodao je.

Dačić je naveo da se bilateralni odnosi razvijaju i da su Srbija i Maldivi prijateljske zemlje.

- Za nas je bitno da Maldivi uvažavaju naš teritorijalni integritet i suverenitet i da će glasati za naše stavove u raznim međunarodnim telima, a Srbija uvažava interese i probleme sa kojima se Maldivi suočavaju, što su pre svega klimatske promene - rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je trgovinska saradnja ne prevazilazi za godinu dana milion dolara "što je tragično imajući u vidu mogućnosti".

Istakao je da je Sporazum o vazdušnom saobraćaju važan jer će olakšati putovanje turistima, a srpskih turista prema njegovim rečima ima 5.000 na Maldivima.

- Naša je želja da ukinemo vize za obične pasoše, međutim imamo problem sa forumima Evropske unije koji iz razumljivih razloga i zbog sprečavanja ilegalnih migracija vrlo pažljivo gledaju sa kim potpisujemo sporazume o ukidanju viza, ali sa Maldivima koji ima oko 400.000 stanovnika bespredmetno je da se govori o tome - dodao je.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.