NavMenu

Kriptovalutni spor od 256 mil KM pred Vrhovnim sudom RS

Izvor: Capital Petak, 05.05.2023. 08:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Daniel Bone)Ilustracija
Kompanija Bitminer Factory uložila je reviziju Vrhovnom sudu Republike Srpske na presudu Višeg privrednog suda, kojim je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, saznaje portal Capital.

Viši privredni sud u Banjaluci nedavno je odlučio da banka nije dužna platiti odštetu čime je preinačio prvostepenu presudu Okružnog privrednog suda iz 2021. godine.

Nezadovoljni presudom, u Bitmineru su krenuli u novi postupak. Smatraju da je došlo do pogrešne primjene materijalnog prava i povrede odredaba parničnog postupka.

- Žalbeni navodi stranaka u ovom postupku nisu pravilno cijenjeni, a Viši privredni sud se nije upuštao u postojanje štete i visine štete, gdje je odmah smatrao da nema protivpravne radnje od strane banke. Bitminer smatra da to nije tačno te da su bitno povrijeđene ugovorne odredbe kada je ugovor o otvaranju poslovnog računa jednostrano raskinut - kazao je za Capital advokat ove firme Sanjin Kosić.

Podsjećanja radi, Bitminer je razvijao projekat zasnovan na blockchain tehnologiji, vezan za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta. Investitori su novac krenuli da uplaćuju na račun Unicredit banke do momenta dok im nije počela vraćati novac pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje sa preduzećima u oblasti kriptovaluta.

Okružni privredni sud je u presudi naveo da banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa takvim klijentima.

Međutim, suprotno mišljenje je imao Viši privredni sud koji je uvažio žalbu banke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Saobraćaj

RS kandidovala projekte vrijedne 161,6 mil KM za finansiranje iz Saudijskog razvojnog fonda

Na 67. sjednici Vlade Republike Srpske je razmatrana i usvojena informacija o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i izvršen odabir 9 projekata ukupne vrijednosti 161,6 mil КM koji će biti kandidovani u aprilskom terminu. Za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše se dva puta godišnje. Ministarstvo finansija je 16.02.2024. godine dostavilo svim ministarstvima, jedinicama lokalnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.