Izvor: Capital | Petak, 14.05.2021.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RiTE Ugljevik mora Terex inženjeringu isplatiti 7,7 mil KM

(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Rudnik i termoelektrana Ugljevik izgubio je još jedan spor sa firmom Terex inženjering kojoj, za radove koji nikad nisu izvršeni, mora isplatiti 7,75 mil KM, saznaje Capital.

Prvostepenu presudu u ovom milionskom sporu Okružni privredni sud u Bijeljini donio je krajem marta.

- Obavezuje se tuženi da tužiocu, na ime sticanja bez osnova, isplati 7,75 mil KM, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 29.07.2016. godine kao dana podnošenja tužbe pa do konačne isplate, kao i da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 61.090 KM, sve u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude - navedeno je u presudi koja je u posjedu Capitala.

Ovu tužbu Terex je podnio prije pet godina sa zahtjevom da mu RiTE, na ime sticanja bez osnova, isplati 1,2 mil KM sa zakonskom zateznom kamatom. U međuvremenu je taj tužbeni zahtjev povećao na 7,75 miliona, koje mu je prvostepeni sud i dosudio.

Uprava RiTE Ugljevika već je uložila žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci.

Brojne presude u sporu koji traje deceniju i po

Spor između dva preduzeća traje duže od deceniju i po i do sada su donesene brojne presude kako u korist jedne, tako i u korist druge strane.

Sve je krenulo 2003. godine kada je RiTE u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu Bogutovo Selo, izabrao ovu i firme Šico company i Continental kao najpovoljnije, ali ugovori sa njima nisu zaključeni zato što je Vlada RS zadužila RiTE Ugljevik da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

Nakon toga kreću tužbe protiv RiTE sa kojima se i danas suočava.

U nizu sporova koji su vodili proteklih godina, RiTE je Terexu u nekoliko navrata isplaćivao milionske iznose, da bi ih zatim Terex, nakon presuda u korist RiTE, vraćao ovom preduzeću. Nakon što je Ustavni sud BiH poništio presude u korist RiTE Ugljevik, Terex je pokrenuo novi postupak za vraćanje novca.

Milionske sporove po istom osnovu sa RiTE godinama su vodili i Šico company i Continental i njima su na osnovu pravosnažnih presuda, takođe, isplaćeni milionski iznosi.

U obrazloženju najnovije presude navedeno je da je u toku parničnog postupka za naknadu štete koji je vođen između ove dvije stranke, RiTE četiri puta isplaćivao milionske iznose Terexu, dok je Terex u dva navrata vraćao uplaćeni novac.

- U prve tri isplate RiTE je Terexu ukupno isplatio 8,86 mil KM, dok je četvrtom isplatio 2,8 miliona i ona nije bila predmet vraćanja, jer je ta uplata konačna i njom je izmirena obaveza po presudi Vrhovnog suda RS iz maja prošle godine, kojom je okončan ovaj privredni spor - navedeno je u presudi.

Sud je utvrdio da je Terex, na osnovu odluka Vrhovnog suda RS, rudniku i termoelektrani u postupku protivizvršenja, vratio ukupno 7,75 mil KM koje je tužbom zatim potraživao.

- Kako su osnovi za protivizvršenje, odnosno odluke Vrhovnog suda RS koje su tuženom poslužile kao osnov za protivizvršenje, kasnije ukinuti od strane Ustavnog suda BIH, to sud nalazi da je osnovan tužbeni zahtjev za povrat novčanog iznosa na ime sticanja bez osnova, tako da je sud usvojio tužbeni zahtjev, jer tuženi drži novčana sredstva koja je dobio u postupcima protivizvršenja od strane tužioca, a za to nema više valjan osnov - navedeno je u presudi.

Sud je u obrazloženju presude naveo i da RiTE Ugljevik vodi posebnu parnicu protiv Terex inženjeringa zbog sticanja bez osnova te da nije zahtijevao da se taj postupak spoji sa ovim postupkom.

U informaciji koju je u februaru razmatrala Skupština akcionara RiTE Ugljevik, navedeno je da Terex raspolaže sa 2,79 mil KM rudnika i termoelektrane bez pravnog osnova i sa dodatnih 2,95 mil KM za koje ima pravni osnov.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE