NavMenu

Program novčanih poticaja u poljoprivredi FBiH stupio na snagu - Ukupna vrijednost agrarnog budžeta 164 mil KM

Izvor: Agroklub Četvrtak, 27.04.2023. 15:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH za 2023, stupio je danas na snagu, nakon što je jučer, 26. aprila, objavljen u Službenim novinama FBiH. Ukupna vrijednost agrarnog budžeta Federacije za ovu godinu iznosi 164 mil KM.

Proizvođači ratarskih, povrtlarskih, voćarskih kultura, grožđa i maslina te deklarisanog/naturalnog sjemena, kako je planirano programom, ove godine će biti dodatno podržani sredstvima za sjeme, mineralno đubrivo i gorivo sa 100 KM po hektaru.

Biljna proizvodnja

Za uzgoj pšenice i raži ovogodišnji federalni poticaji iznose 900 KM po hektaru, a pravo na podršku ostvaruje se za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno po kulturi 200 ha hljebnih žita u toku godine.

Ista površina uzgoja uvjet je i za ostvarivanje prava na poticaj za stočna žita (stočni ječam, kukuruz, zob i tritikale) koji iznosi 500 KM/ha za pravna, odnosno 400 KM/ha za fizička lica.

Pravo na novčanu podršku za proizvodnju krmnog bilja na oranicama (silažni kukuruz, stočni grašak i grahorice, djetelinsko - travne smjese i djetelina) ostvaruje se za proizvodnju na minimalno 2 ha, a maksimalno po kulturi 400 ha u toku godine i iznosi 384 KM/ha za pravna i 300 KM/ha za fizička lica.

Kada je riječ o povrću, s nivoa FBiH potiče se uzgoj paradajza, paprika, krastavca, patlidžana, mrkve, cvekle, luka (bijeli/crveni/praziluk), salate, mladog krompira, kupusa/kelja, lubenice/dinje, graha/graška i špinata, na minimalno 0,5 ha po kulturi, a maksimalno po kulturi 20 ha povrća u toku godine. Poticaji iznose 3.900 KM/ha.

Kod voća (šljiva, jabuka, kruška, breskva, nektarina, nar, trešnja, višnja, smokva, kajsija, lješnjak, malina, orah, badem, borovnica, brusnica i aronija) - klijent ostvaruje pravo na novčanu podršku za proizvodnju na minimalno 0,5 ha, a maksimalno po kulturi 250 ha voća u toku godine. Novčana podrška iznosi 2.400 KM/ha, koliko će dobiti i uzgajivači grožđa i maslina za uzgoj na površini od 0,3 do 250 ha po kulturi, a sredstva su namijenjena su samo za pravna lica.

Animalna proizvodnja

Kod animalne proizvodnje najveći dio sredstava bit će utrošen na poticanje proizvodnje svježeg kravljeg mlijeka - 54,3 mil maraka. Pravo ostvaruju proizvođači koji posjeduju minimalno tri mliječne krave i proizvode najmanje 500, odnosno maksimalno 550.000 litara mlijeka mjesečno. Za pravna lica i obrte poticaj iznosi 0,42 KM/l, a za fizička 0,38 KM/l.

Proizvodnja goveđeg mesa - tov junadi od teladi iz domaćeg uzgoja, poticat će se sa 660 KM po grlu za pravna lica i obrte, odnosno 480 KM za fizička. Za tov junadi od teladi iz uvoza poticaj je manji i iznosi 330 KM/grlu, odnosno 264 KM/grlu.

Za uzgoj krava prvotelki (rasplodne junice), pravo na novčanu podršku imaju samo pravna lica ili obrti za uzgoj minimalno 2, a maksimalno 200 junica iz vlastitog stada u toku godine, s tim da služe za proširenje vlastitog stada ili za prodaju i iznosi 800 KM/grlu. Uzgoj goveda u sistemu krava-tele, poticat će se sa 660 KM/grlu, odnosno 480 KM za fizička lica i to za minimalno 15, a maksimalno 1.000 krava, u toku godine.

Kod ovčarske i kozarske proizvodnje najviše sredstava bit će izdvojeno za uzgoj rasplodnih ovaca, ukupno 7,75 mil KM. Poticaji za ovčije i kozije mlijeko iznose 0,80 KM, odnosno 0,60 KM po litru.

Iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta, za svinjogojstvo je planirano ukupno 3,2 mil KM, a za peradarska proizvodnju namijenjeno je 1,47 mil KM. Ukupna sredstva za pčelarstvo su 2 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.