NavMenu

Poslovni inkubator ICBL-a: Ideje postale biznis

Izvor: Fokus Utorak, 05.04.2011. 09:28
Komentari
Podeli

Četiri tima i jedno preduzeće koji su u novembru prošle godine ušli u poslovni inkubator Inovacionog centra Banja Luka (ICBL) intenzivno rade na unapređenju poslovanja.

Neki od njih su se registrovali kao preduzeća, te uspjeli da dobiju značajne projekte.

Od momenta ulaska u inkubator tim "Sauty sistem" transformisao se od tročlanog tima u društvo s ograničenom odgovornošću. Projekat "SMS i e-mail kampanja", s kojim su konkurisali za mjesto u inkubatoru unaprijedili su i spremili za početak prodaje.

"Razvili smo sopstveni sistem za upravljanje sadržajem na vebu i iskoristili ga u nekoliko projekata koji su u završnoj fazi. Dogovorili smo saradnju sa firmom "NewMedia", prema kojem bi mi radili na poslovima razvoja softvera u njihovim projektima", kaže Miroslav Popović iz ovog preduzeća.

"Kodaksi" d.o.o. je za nepunih pet mjeseci boravka u inkubatoru dobio veliki projekat razvoja softverskog rješenja za Banjalučku berzu, kao i dva manja projekta.

" Izradili smo sopstveni veb sajt, postavili naše open sors biblioteke na Internet, te postali partner "Microsoft BizSparka", rekao je Marko Stijak iz ovog preduzeća.

Aktivnosti članova tima "Negovita" koji se bavi proizvodnjom kada za slabo pokretne i nepokretne osobe bile su usmjerene ka prezentaciji proizvoda.

"Trenutno radimo na razvoju industrijskog dizajna i pronalaženju investitora, kako bismo ušli u proces registracije preduzeća", rekao je Filip Golić iz ovog tima.

Zapažene rezultate postigao je "Vizart film" d.o.o. koji je učestvovao u kooprodukciji raznih filmskih projekata.

"Sada radimo na pokretanju "VizArt Casting", firme za prikupljanje podataka o statistima i glumcima za igrane filmove snimane na ovim prostorima", objašnjava Zoran Galić iz ove firme.

Peti tim, "CEDSCA", čija je ideja zasnovana na razvoju komercijalne avijacije u BiH nalazi se u fazi predinkubacije.

U saradnji sa ICBL ovaj tim istražio je tržište i sada je u fazi izrade poslovnog plana. Takođe radi i na traženju investitora za prvu fazu razvoja preduzeća.

Menadžer poslovnog inkubatora, Vladimir Ćorda, ističe da se stanari inkubatora suočavaju sa izazovima kao što su pozicioniranje na tržištu, pronalaženje kupaca i sredstava za početno poslovanje. ICBL im pruža podršku obezbjeđivanjem kontakata s potencijalnim partnerima u zemlji i inostranstvu, kao i podršku prilikom traženja sredstava.

"Početkom aprila stanarima će biti dostupna sredstva iz ICBL grant fonda koja će moći koristiti za zaštitu intelektualnog vlasništva, izradu tehničke dokumentacije i industrijskog dizajna svojih proizvoda i slično", rekao je Ćorda.

U junu konkurs za nove stanare

Preduzeća "Sauty Sistem", "Kodaksi" i "Vizart film" boraviće u inkubatoru naredne tri godine. Rad timova "Negovita" i "CEDSCA" u naredna tri mjeseca biće evaluiran, nakon čega će biti donesena odluka o njihovom daljem boravku. Raspisivanje konkursa za prijem novih stanara očekuje u junu ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.