NavMenu

Korak bliže realizaciji višemilionske investicije u CG- Za aerodrom Berane koncesija ili privatno-javno partnerstvo

Izvor: eKapija Petak, 31.03.2023. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Matt Bowden)Ilustracija
Projekat valorizacije Air parka u Beranama korak je bliži realizaciji, nakon što je Vlada na poslednjoj sjednici prihvatila Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore, Opštine Berane i Elite Private Jet Service.

Kako je na sjednici rekao predmijer Dritan Abazović, aerodrom bi mogao biti realizovan kroz koncesiju ili privatno javno partnerstvo.

Naveo je i da bi memorandum mogao biti potpisan naredne sedmice, što su danas potvrdili i iz Opštine Berane portalu RTCG, navodeći da je potpisivanje zakazano za 5. april.

- Ako njihove studije pokažu da je to ono što žele, treba da uđemo u procedure otvaranja tendera kako bi dali na koncesiju aerodrom u Beranama. Ukoliko bi se taj aerodrom stavio u funkciju, mislim da bi to bila zaista istorijska stvar za Crnu Goru i za sjever zemlje - rekao je Abazović juče.

On je na sjednici kazao i da bi investicija mogla da se realizuje kroz privatno-javno partnerstvo.

- Šta god je brže i efikasnije, nema ništa sporno, ja sam za. Cilj je da dovedemo investciju na sjever države i stavimo u funkciju aerodrom u Beranama ako je moguće - kazao je Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da Memorandum ima za cilj da obezbijedi okvir između Vlade i Opštine Berane, s jedne strane, i Elite Private Jet Service s druge strane, da, kroz saradnju i uz zajednički napor, podrže realizaciju incijative valorizacije Aero Parka Berane te njegovog ponovnog stavljanja u funkciju.

U diskusiji je naglašeno da je Aerodrom Berane već 48 godina van funkcije, te da predstavlja neiskorišćeni razvojni potencijal.

- Usljed dugogodišnjeg nefunkcionisanja, objekti, uključujući i pistu, izloženi su oštrim vremenskim uslovima što je dovelo do njihovog propadanja, a jedan dio zahvatila je i nelegalna gradnja. Imajući u vidu potencijalnu valorizaciju, a u skladu sa zakonskim propisima, Opština Berane podjednako efikasno može ući u proceduru valorizacije kao i država, ocijenjeno je da je Memorandum u skladu sa Programom ekonomskih reformi, te glavnim ciljem koji se odnosi na podizanje životnog standarda građana - pojašnjeno je.

Takođe, kako je saopšteno, usklađen je sa Lokalnim planom razvoja opštine Berane, Srednjoročnim planon rada Vlade, kao i Strategijom razvoja saobraćaja.

Nedavno su dogovoreni i prvi konkretni koraci ka realizaciji prve ozbiljnije investicije na sjeveru Crne Gore koja bi uključivala otvaranje oko 100 radnih mjesta. Uz pokretanju Air parka, predstavnik kompanije Elite Private Jet Service najavio je izgradnju dvije nove fabrike za proizvodnju hrane i nano solar tehnologije.

Njemački investitor ranije je kazao da je plan je da kompanija sa jednom američko-švajcarskom fondacijom u aerodrom uloži 30 mil EUR. Uz otvaranje i dvije fabrike, ukupna investicija porasla bi na 100 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.