NavMenu

Toyota u BiH od 1. aprila mijenja model poslovanja, u Sarajevu kontakt centar za regiju

Izvor: Slobodna Bosna Ponedjeljak, 30.01.2023. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Admiral_Lebioda)
Od 1. aprila 2023. godine Toyota BH počinje sa direktnim uvozom vozila, a u Sarajevu će biti uspostavljen i kontakt centar japanskog proizvođača za regiju.

Ovo je najavio u nedelju, 29. januara, na godišnjoj press-konferenciji u Sarajevu direktor Toyote BiH Damir Višošević, izvještava Indikator.ba, prenosi Slobodna Bosna.

On je podsjetio da Toyota u BiH ima predstavništvo od 2005. godine, koje je uspješno poslovalo, ali da je sada došlo vrijeme da se prisustvo ovog moćnog globalnog brenda podigne na viši nivo.

- Ovo je respektabilno japansko ulaganje u Bosni i Hercegovini, koje će donijeti veći broj zaposlenih i povećati prihode koji će državi otići u budžet - istakao je Višošević i dodao je sa nekadašnja četiri radnika broj zaposlenih narastao na 15, a kompanija je otvorena za prijem novih stručnih kadrova.

Prema njegovim, riječima, podružnica u BiH uživa povjerenje vlasnika, pa će u toku ove godine u Sarajevu biti uspostavljen i kontakt centar koji će pokrivati cijeli region.

Višošević je kazao da je Toyota 2022. godine sa 839 prodatih automobila imala drugu najbolju godinu od početka poslovanja u BiH, pri čemu je najviše prodano modela Yaris.

Precizirao je da je 24 posto prodanih automobila bilo sa hibridnim pogonom, a ostatak od 76 posto su bili automobili s konvencionalnim pogonom.

Višošević je naveo da je Toyota u 2022. bila na trećem mjestu po tržišnom učešću u putničkom programu u BiH, dok je u području privatnih automobila bila lider s oko 20 posto tržišta.

Naglasio je da u ovoj godini planiraju prodati 960 automobila i da ne očekuje teškoće u lancu nabave koje imaju drugi proizvođači, iako vozila dobavljaju iz Toyotinih tvornica sa svih strana svijeta.

Na konferenciji za medije je najavljeno da će u 2023. prvih 150 kupaca modela Yaris besplatno dobiti dječiju autosjedalicu, što je akcija koju kompanija realizira s BIHAMK-om.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.