NavMenu

Do 2030. godine 5% automobila proizvodiće se u Zapadnoj Evropi - Koje sve promjene očekuju automobilsku industriju u narednim godinama?

Izvor: eKapija Utorak, 21.03.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)Ilustracija
Automobilska industrija nalazi se u sred promjena u vezi sa digitalizacijom i ekologijom, pokazalo je i ovogodišnje istraživanje KPMG u kom je učestvovalo 953 direktora iz automobilskog sektora 42 zemlje svijeta, saopšteno je iz KPMG-a.

Profit današnjih autoproizvođača će se smanjivati sa značajnim promjenama u pogonskim tehnologijama i sve većim investicijama. U budućnosti u automobilskom lancu vrijednosti digitalni ekosistem donosiće više prihoda nego sam automobil. Više od 75% direktora automobilska industrije vjeruje da će jedan online automobil tokom čitavog vijeka trajanja stvarati više prihoda nego 10 offline automobila, čime će tradicionalan način mjerenja tržišnog učešća samo na osnovu broja prodatih automobila biti poslat u istoriju.

Pitanje je samo kome će ići ti prihodi. U eri digitalizacije pitanje je i da li će proizvođači automobila zadržati kontakt sa kupcima ili će to preoteti IKT kompanije, kao što je Google. Još je neizvjesno kako će budući poslovni modeli izgledati s obzirom na to da IKT kompanije zbog svojih nedovršenih koncepata i vizija gube bitku protiv tradicionalnih proizvođača.

Još jedna ozbiljna prijetnja Zapadnoj Evropi je seljenje proizvodnje u rastuća tržišta. Globalizacija i pojava Kine kao najznačajnijeg tržišta za prodaju automobila dovele su do dramatične zavisnosti nekih autoproizvođača iz Zapadne Evrope. Dvije trećine ispitanih se slaže da će do 2030. svega 5% automobila biti proizvedeno u Zapadnoj Evropi, što bi u apsolutnim iznosima značilo pad proizvodnje sa sadašnjih 13,1 miliona na 5,4 miliona godišnje do 2030.

Čak 76% ispitanih direktora smatra da će do 2030. godine u Kini biti prodavano 40% svih automobila na svijetu. Projekcije pokazuju da će do 2030. godine prodaja automobila u Kini biti povećana za 10 miliona na 33 miliona vozila, ali će učešće na globalnom tržištu ostati na oko 30%.

Odgovarajući na pitanje ko će povećati tržišno učešće ispitani direktori su iskazali najviše povjerenja BMW-u (58% njih vjeruje da će povećati tržišno učešće), koji je tako zamijenio Toyotu na prvom mjestu. Električni pionir Tesla napredovao je za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, dok Volkswagen izmučen aferom Dieselgate nije uspio da ostane među prva tri. Najveći skok zabilježio je Daimler, koji je sa 16. pozicije u 2016. skočio na treće mjesto u 2017, s obzirom na to da 52% ispitanih vjeruje da će povećati tržišno učešće.

Budućnost dizela – napuštanje upotrebe usljed društvene neprihvatljivosti?

Dizel tehnologija bila je, u regulacionom smislu, najznačajnija tema među proizvođačima automobila prošle godine. Više od polovine ispitanih direktora smatra da prva tradicionalna autotehnologija koja će nestati iz proizvodnih hala biti dizel motori. Ovo je prilično alarmantna prognoza za neke regione i proizvođače, kao na primjer indijske autokompanije gdje je udio dizel motora na tržištu veći od 60%. Ipak, ove promjene se neće dogoditi preko noći, s obzirom na to da je u nekim segmentima, kao što su motori za velike kamione, dizel i dalje konkurentna opcija.

Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem (ICE) biće važni još dugo vremena. Iako je trend smanjenja prisustva motora sa unutrašnjim sagorijevanjem daleko ispod visokopozicioniranog trenda elektrifikacije, proizvođači automobila insistiraju na važnosti evolucije motora ICE. Ovo znači da proizvođači prihvataju da revolucionarni električni automobili traže još vremena za primjenu, kao i da ih je teško integrisati u postojeće platforme.

Uzimajući ove faktore u obzir, postavlja se pitanje: kako će zapravo izgledati tržište automobilskih pogonskih tehnologija u 2023. godini?

Kada bi dalji razvoj bio uslovljen isključivo tražnjom, učešće električnih automobila moglo bi porasti sa 4% u 2016. na svega 7% u 2023. godini. Međutim, ako se u obzir uzmu snažni uticaji koje bi na tržište mogli imati zahtijevi za smanjenje emisije CO2, vjerujemo da bi razvoj mogao biti daleko revolucionarniji i da bi udio električnih automobila mogao dostići 30% do 2023 godine. U tom slučaju, po prvi put u istoriji bi se broj proizvedenih automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem značajno smanjio.

Glavno pitanje biće kako uspostaviti infrastrukturu za lako punjenje baterija, zbog čega većina ispitanih rukovodilaca vjeruje da ova tehnologija neće uspjeti.

Prevazilaženje problema prelaska velikih razdaljina i stvaranje mreže punionica će dati podsticaj razvoju električnih automobila na baterije. U ovoj oblasti Tesla je sa svojom mrežom superpunjača učinio svoje automobile nezavisnim i unio revoluciju u autoindustriju. U 2016. mreža se sastojala od 734 superpunjača, od kojih se 340 nalazi u Severnoj Americi. Pored broja punjača, neophodno je pomenuti i dodatne napore koje je Tesla uložio kako bi učinio da mreža bude dostupna velikom broju ljudi - za razliku od konkurenata, nije se koncentrisao isključivo na urbane sredine, već je razvio nacionalnu pokrivenost punjačima u SAD čime pokazuje da e-mobilnost ne prestaje sa isporukom automobila krajnjem korisniku, već da obuhvata i pružanje usluga tokom čitavog životnog ciklusa.

BMW se sa 16% i dalje smatra liderom u oblasti električnih automobila, dok je Tesla u odnosu na prethodno istraživanje napravio veliki skok na drugo mjesto i sa sadašnjih 14% glasova je ozbiljan pretendent na lidersku poziciju. Zanimljivo je da su direktori u autoindustriji značajno smanjili povjerenje u Toyota električne automobile. Naime, broj glasova za Toyotu, koja je prethodne godine zauzimala laskavo treće mjesto, pao je sa 14% u 2016. na svega 7% u 2017.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.