NavMenu

Može li konoplja postati ključna u borbi protiv klimatskih promjena?

Izvor: RTS Petak, 25.11.2022. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)Ilustracija
U apsorbovanju i zadržavanju ugljenika jedna biljka dvostruko je efikasnija od drveća. U pitanju je konoplja.

Debate o tome kako obuzdati klimatske promjene uglavnom prolaze bez pominjanja konoplje. To je greška, jer moderne sorte konoplje, poznatije kao kanabis, preslabe su da bi se koristile kao narkotik, ali su izuzetno efikasne u apsorpciji i "zarobljavanju" ugljenika, izveštava RTS.

Konoplja je među biljkama koje najbrže rastu i može da poraste do četiri metra za samo 100 dana.

Istraživanja pokazuju da je konoplja dvostruko efikasnija od drveća kada je riječ o apsorpciji i zadržavanju ugljenika, pri čemu hektar konoplje apsorbuje između 8 i 22 tone ugljen-dioksida godišnje, više od bilo koje šume.

Takođe, ugljen-dioksid je trajno "zaključan" u vlaknima konoplje, koja se dalje mogu koristiti za mnoge proizvode uključujući tekstil, lijekove, izolaciju za zgrade i beton. Auto-gigant BMV ga čak koristi da zamijeni plastiku u raznim dijelovima svojih automobila.

Međutim, za razliku od mnogih drugih zemalja, Velika Britanija i dalje klasifikuje industrijsku konoplju kao kontrolisanu drogu, a za uzgoj biljke potrebna je licenca Ministarstva unutrašnjih poslova.

Površina na kojoj se konoplja gaji u Britaniji iznosi samo oko 800 hektara, ali rad na Univerzitetu u Jorku i Centru za razvoj bioobnovljivih izvora ima za cilj da to poveća na 80.000 hektara i da konoplja postane vodeća uzgajana kultura u Velikoj Britaniji, prenosi RTS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.