NavMenu

MARIČIĆ: Naplata javnih prihoda Srpske premašila 2,5 mlrd KM

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 07.11.2022. 11:04
Komentari
Podeli
Goran Maričić (Foto: YouTube/screenshot)Goran Maričić
Poreska uprava Republike Srpske je u prvih deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 2,565 mlrd KM, što je za 307,6 mil KM ili 14% više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

Posmatrano po pojedinim grupama javnih prihoda, evidentno je da je naplata direktnih poreza veća za 37%, doprinosa za 10%, a ostalih javnih prihoda za 5%, dok je istovremeno naplata za 9% veća u odnosu na planirane projekcije za deset mjeseci ove godine.

- Doprinosi su naplaćeni u iznosu od 1,607 mlrd KM, što je za 140,1 mil KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto. Naplata doprinosa za Fond PIO i Fond dječje zaštite veća je za po 15%, za Zavod za zapošljavanje naplata je veća za 14%, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja na istom nivou kao u istom periodu prošle godine - precizirao je je Maričić.

Prema njegovim riječima, direktni porezi su naplaćeni u iznosu od oko 553,1 mil KM, što je za 149,1 mil KM više nego u istom periodu prethodne godine.

- Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 295,6 mil KM, što je za 96,4 mil KM ili 48% više nego u prvih deset mjeseci prošle godine. Pored toga, rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 218,4 mil KM, što je za 31% više u odnosu na period januar-oktobar prethodne godine. Takođe, veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za jedan, odnosno 6% - naglasio je Maričić.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je u prvih deset mjeseci ove godine iznosila 404,6 mil KM, što je za 18,4 mil KM više u odnosu na isti period prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 20, odnosno 35 procenata, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi.

- Što se tiče samo oktobra ove godine, naplata je iznosila 242,6 mil KM, što je za 22,9 mil KM ili 10% više nego u istom mjesecu prošle godine, pri čemu je naplata direktnih poreza veća za 28%, doprinosa za 8%, a ostalih javnih prihoda za četiri procenta - naveo je Maričić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.