NavMenu

Stellantis se okreće Australiji kao sirovinskoj bazi za električna vozila

Izvor: Industrija Četvrtak, 13.10.2022. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)
Stellantis se okreće Australiji kao sirovinskoj bazi koja je neophodna za svoju strategiju električnih vozila u godinama koje dolaze.

Proizvođač automobila je rekao da je neobavezujući memorandum o razumijevanju koji se odnosi na "buduću prodaju količina proizvoda od nikla i kobalt sulfata za baterije" potpisan sa kompanijom GME Resources Limited koja se nalazi u Sidneju.

Prema Stellantisu, MoR se fokusira na materijale dobijene iz projekta NiVest Nickel-Cobalt, koji je predviđen za razvoj u Zapadnoj Australiji.

U saopštenju, kompanija je opisala NiVest kao operaciju koja će svake godine proizvoditi oko 90.000 tona "nikl i kobalt sulfata za baterije" za tržište električnih vozila.

Stellantis je rekao da je do sada više od 30 mil AUD (oko 18,95 mil USD) "uloženo u bušenje, metalurška ispitivanja i razvojne studije". Konačna studija izvodljivosti za projekat bi trebalo da počne ovog mjeseca.

U svom saopštenju od ponedjeljka, Stellantis - čiji brendovi uključuju Fiat, Chrysler i Citroen - naveo je svoj cilj da se svi putnički automobili u Evropi prodaju na električni pogon do 2030. godine. U SAD-u želi "50% prodajni miks BEV putničkih automobila i lakih kamiona" u istom vremenskom okviru.

- Obezbjeđivanje izvora sirovina i snabdijevanje baterijama će ojačati Stellantisov lanac vrijednosti za proizvodnju baterija za električna vozila - rekao je Maksim Pikat, glavni službenik za nabavke i lanac snabdijevanja u Stellantisu.

Stelantisovi planovi za električna vozila stavljaju ga u konkurenciju kompanijama poput Tesla Elona Maska, kao i kompanijama kao što su Folksvagen, Ford i GM.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, prodaja električnih vozila je na putu da ove godine dostigne najviši nivo u istoriji. Širenje sektora i drugi faktori stvaraju tačke pritiska kada je u pitanju snabdijevanje baterijama kritičnim za električna vozila.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.