NavMenu

Pušten u rad sistem za navodnjavanje Žepačkih polja na 157 ha - Vrijednost projekta oko 3,1 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 12.10.2022. 10:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragi52 /Shutterstock)Ilustracija
Prije svečanog otvorenja sustava za navodnjavanje u općini Žepče, 10. oktobra je upriličena prezentacija o projektu navodnjavanja Žepačkih polja, koji je među najvećim završenim projektima posljednjih godina u toj općini.

Događaju su nazočili ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja Josip Martić, direktor PIU šumarstva i poljoprivrede Alojz Dunđer, predstavnici projektantske tvrtke Higracon Sarajevo, predstavnik izvođača direktor poduzeća TING d.o.o. Žepče, Vlado Tadić, žepački poljoprivrednici, te predstavnici Općine Žepče, prenio je općinski sajt.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.070.000 KM, a Općina Žepče je među ukupno 10 općina u FBiH koja je imala privilegiju dobiti ovakav projekt za razvoj poljoprivrede zbog blizine rijeke Bosne.

Projektom je obuhvaćena lijeva strana rijeke Bosne i u potpunosti je opremljena najsuvremenijom opremom kojom se može upravljati putem specijalno izrađene aplikacije, sa bilo kojeg mjesta na svijetu.

Ukupna površina koju trenutno pokriva sustav za navodnjavanje je 157 ha, a u to spadaju Žepačko polje, Lupoglav i Radovlje.

Poljoprivrednici trenutno mogu koristiti vodu s hidranata i primarne mreže, a budućim projektima Općina Žepče će graditi sekundarne mreže.

- Dva projekta nazivam projektima 21. stoljeća. Prvi od njih je izgradnja fekalnog kolektora sa prečistačem otpadnih voda, koji je pušten u funkciju 2006. godine, a drugi je ovaj projekt, razvoj navodnjavanja u žepačkim poljima, Lupoglavu i Radovlju. Mi smo deseta općina u kojoj se realizira ovakav projekat, koji nije bio nimalo jednostavan, od samih problema i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa pa nadalje - istaknuo je u svom obraćanju općinski načelnik Mato Zovko.


Nakon prezentacije, na terenu kod crpne stanice uz rijeku Bosnu, svečano je presječana vrpca čime je sustav za navodnjavanje Žepačkih polja službeno pušten u rad.

Poljoprivredni proizvođači će zahvaljujući ovom projektu imati bolje i kvalitetnije usjeve, jer voda dolazi iz rijeke Bosne, a potom se putem suvremenih filtera pročišćava i stiže do krajnjih korisnika čime je problem navodnjavanja i snabdijevanja vodom riješen dugoročno.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.