Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 28.10.2019.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće izgradnja sistema za navodnjavanje u Žepču - Potpisani ugovori sa izvođačima vrijedni 2,3 mil KM

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
U Žepču su u petak, 25. oktobra 2019. godine, potpisani ugovori za izgradnju sistema navodnjavanja i odvodnje za podprojektno područje Lupoglav faza I i II.

Ugovore su potpisali općinski načelnik Mato Zovko i direktor Jedinice za implementaciju projekata iz oblasti šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer, sa predstavnicima izvođača radova.

Izgradnju sustava navodnjavanja u ukupnoj vrijednosti od oko 2,3 mil KM prema potpisanim ugovorima u prvoj fazi će izvoditi konzorcij Porobić iz Zavidovića i Rial-Šped iz Doboj Istoka. Vrijednost radova prve faze iznosi 1,33 mil KM.

Drugu fazu radova će izvoditi konzorcij žepačkih firmi Ting i Adžić-asfalt. Vrijednost druge faze radova je 974.742 KM.

- Projekta razvoja navodnjavanja u BiH implementira ured PIU Šumarstva i poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, a financira ga Vlada FBiH preko kreditne linije Svjetske banke - saopćeno je iz Općine Žepče.

Projektno područje navodnjavanja i odvodnjavanja u općini Žepče ukupne je površine 312,40 hektara, a obuhvata područja Žepačkog polja, Bistričkog polja, Lupoglavskog polja i Radovlja. Tokom ovog projekta na navedenim lokacijama gradili bi se bazeni i primarna mreža za navodnjavanje.

Gradiće se različiti sustavi navodnjavanja i to navodnjavanje kišenjem za pretežito ratarske i povrtlarske kulture te navodnjavanje kap po kap za voćarske kulture i vinovu lozu te plasteničku proizvodnju. Projektom je predviđeno da bude ukupno 66 priključaka za navodnjavanje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.