NavMenu

Država uplaćuje Er Srbiji 15,47 mil EUR kroz novu dokapitalizaciju

Izvor: Beta Petak, 23.09.2022. 07:21
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Država Srbija će uplatiti domaćoj avio-kompaniji Air Serbia 1,82 milijarde dinara, što je 15,47 mil EUR, čime će svoj vlasnički udio u ovoj kompaniji uvećati na 83,58%, dok će udio Etihada pasti na 16,42%, prenio je portal N1.

Ta uplata, koju je usvojila Skupština akcionara, biće sprovedena kroz dokapitalizaciju, u kojoj će država Srbija postati vlasnik još 1,8 miliona akcija domaćeg avio-prevoznika, plaćajući hiljadu dinara po komadu. Zajedno sa prošlom dokapitalizacijom, iz decembra 2020. godine, država će svoj ulog u kapital Air Serbie povećati za ukupno 115,47 mil EUR.

- Ovim se odlučuje da Er Srbija poveća svoj osnovni kapital novim ulozima, izdavanjem 1.818.820 običnih akcija akcionaru, Republici Srbiji, bez objavljivanja prospekta - stoji u Odluci o izdavanju običnih akcija sedme emisije radi povećanja osnovnog kapitala Air Serbie.

Reijč je o zatvorenoj emisiji akcija, za koju nije obavezna objava prospekta. Na sjednici Nadzornog odbora 29. avgusta, usvojena su dva predloga, odluka - jedna o emitovanju akcija, dok je druga predlog Odluke o isključenju prava prečeg upisa akcija.

Ove predloge usvojila je Skupština akcionara Er Srbije na sednici održanoj 30. avgusta 2022.

- Pravo prečeg upisa ukida se ostalim akcionarima, zbog utvrđene trenutne nemogućnosti društva Etihad Airways da učestvuje u nužnoj dokapitalizaciji Air Serbie - stoji u toj odluci.

Prvu dokapitalizaciju Air Serbie država je obavila u decembru 2020. godine novčanim ulogom od 100 mil EUR.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Zdravstvo

5 mil KM za nabavku magnetne rezonance za bolnice u Travniku i Novoj Biloj

Vlada Županije Središnja Bosna na sjednici u četvrtak u Travniku usvojila je odluku o preraspodjeli sredstava s Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta na Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, a sve kako bi, kazao je resorni ministar zdravstva Anto Matić, ubrzali proces nabavke uređaja za magnetnu rezonancu za bolnice u Travniku i Novoj Biloj, prenosi notra.ba. - Da bismo mogli pokrenuti proceduru na tom kodu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.