NavMenu

Srbija razmatra uvođenje telemedicine za veću efikasnost zdravstvenog sistema - Telefonske konsultacije i sa izabranim ljekarima

Izvor: eKapija Subota, 27.08.2022. 18:36
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
U okviru zdravstvenog sistema Srbije pokrenuto je nekoliko pilot-projekata čiji je cilj da se u praksi ispita potencijal određenih oblika telemedicine (prije svega, elektronskih i telefonskih konsultacija između građana, izabranih ljekara i ljekara specijalista) za unapređenje liječenja pacijenata, saopštila je Vlada Srbije.

Pilot-projekti telemedicine imaju zajedničku ideju da se unaprjede lječenje pacijenata i sveukupna zdravstvena zaštita i da se efikasnije koriste resursi zdravstvenog sistema.

Cilj pilot-projekata jeste da se smanji kretanje građana, odnosno odlazak u domove zdravlja ili druge zdravstvene ustanove, da građanima štede i vrijeme i novac, a da ljekarima i zdravstvenim radnicima omoguće veću efikasnost u radu i olakšaju organizaciju rada.

Na isti način kao što različite elektronske usluge (kao što su Bebo, dobro došla na svet, eVrtić, Moja srednja škola, eUverenje o vođenju krivičnog postupka, EU Digitalni zeleni sertifikat, itd.), omogućavaju da građani ne budu kuriri koji "nose papire" od šaltera do šaltera, isto tako i ovi projekti podržavaju ideju da građani ne nose upute, razultate i nalaze od ljekara do ljekara, već da liječenje bude brže i efikasnije, u najboljem interesu i građana i zdravstvenih radnika.

Do sada su u okviru zdravstvenog sistema Srbije sprovedjeni pilot-projekat eDijabetes i pilot-projekat Konsultacije ljekara specijalista sa građanima, dok je u planu da uskoro započne realizacija pilot-projekta Telefonska konsultacija građana sa izabranim ljekarima na primarnom nivou.

Pilot-projekat eDijabetes – konsultacija izabranog ljekara sa ljekarom specijalistom, obuhvatio je pet ustanova (tri doma zdravlja, opštu bolnicu i univerzitetski klinički centar), i bilo je uključeno devet ljekara specijalista endokrinologa i 14 ljekara iz domova zdravlja.

Ovaj projekat je podrazumijevao elektronske konsultacije između izabranog ljekara i ljekara specijaliste endokrinologa, odnosno beskontaktne preglede pacijenata kroz razmjenu relevantne medicinske dokumentacije, u slučaju kada nadležni ljekari konstatuju da nije neophodno fizičko prisustvo pacijenta.

Na osnovu elektronskih konsultacija sa specijalistom endokrinologom, izabrani ljekar propisuje terapiju ili izdaje uput za hospitalizaciju, a vrijeme koje je potrebno za zbrinjavanje pacijenata se skraćuje.

Prosječno vrijeme potrebno da pacijent dobije terapiju kroz eDijabetes je 29,1 dan, dok kroz standardnu proceduru to iznosi 42 dana, odnosno 44,4 odsto duže.

Takođe, prosječno vrijeme potrebno da pacijent bude hospitalizovan kroz eDijabetes je 21 dan, dok je u standardnoj proceduri potrebno 40 dana, što je za čak 90,3 odsto duži period.

Unapređenje efikasnosti koje donosi eDijabetes još je izraženije kada se posmatra samo vrijeme potrebno da izabrani ljekar dobije nalaz specijaliste u vezi sa terapijom, jer je kroz ovu platformu za to potrebno gotovo četiri puta manje vremena nego u standardnoj proceduri.

Sveukupno gledano, rezultati ovog pilot-projekta ukazuju na to da bi punim korišćenjem potencijala eDijabetes platforme ukupni period zbrinjavanja pacijenta terapijom mogao da bude i do šest puta kraći u odnosu na standardni postupak.


Pilot-projekat Konsultacije ljekara specijaliste sa građanima, realizovan je u KBC Zvezdara, a sada je proširen i na još sedam zdravstvenih ustanova (Univerzitetski klinički centar Srbije, Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, Kliničko-bolnički centar Dragiša Mišović, Univerzitetska dečja klinika Tiršova, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Univerzitetski klinički centar Kragujevac i Univerzitetski klinički centar Niš).

Digitalna platforma osmišljena je tako da pruža jednak nivo kvaliteta zdravstvene usluge kao i u standardnoj praksi, kada pacijent fizički dođe kod ljekara specijaliste, uz zaštitu medicinskih i ličnih podataka pacijenata.

Od 1. septembra ove godine, u zdravstvenom sistemu Republike Srbije će početi još jedan pilot-projekat – Telefonska konsultacija građana sa izabranim ljekarom na primarnom nivou.

Projekat podrazumijeva da će građani dobiti mogućnost da zakažu telefonsku konsultaciju sa izabranim ljekarom, umjesto odlaska u dom zdravlja i čekanja u redu.

Telefonske konsultacije će moći da se zakažu prije svega za redovne odlaske hroničnih bolesnika i manje konsultacije u domovima zdravlja kod izabranih ljekara.

I u narednom periodu, na osnovu analiza i rezultata dosadašnjih pilot-projekata, razmatraće se uvođenje i drugih oblika telemedicine u naš zdravstveni sistem, kako bi svi građani imali brži, lakši i efikasniji pristup najboljim i najkvalitetnijim zdravstvenim uslugama, a zdravstveni sistem finansijske uštede, lakšu organizaciju i bolju alokaciju resursa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.