NavMenu

Otvaranje novog kopa Kostolac zapad za sigurno snabdijevanje ugljem Srbije

Izvor: Politika Nedjelja, 14.08.2022. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)Ilustracija
Kako potvrđuju iz EPS, dosadašnja istraživanja su pokazala da zapadni dio kostolačkog ugljenog basena raspolaže respektabilnim eksploatacionim količinama lignita. Pored uglja, u ležištu se nalaze i znatne količine kvalitetnog šljunka koji bi mogao da se eksploatiše i plasira na tržište. Otvaranje novog površinskog kopa bilo bi od velikog značaja ne samo za privredni razvoj ovog kraja već i ukupnu energetsku stabilnost Srbije.

- Blokovi B1 i B2 u TE Kostolac B trenutno su u ekološkom smislu najsavremeniji termokapaciteti u okviru EPS-a. Naredne godine je planirano puštanje u rad bloka B3 i njegovo priključenje na mrežu. Površinski kop Drmno jedini je snabdijevač ugljem svih blokova instalisanih u Kostolcu i njegove rezerve u ovom trenutku iznose oko 200 miliona tona - kaže Ivan Đukić, pomoćnik direktora za investicije u Direkciji za proizvodnju uglja.

Objašnjava da je, prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji, zaustavljanje blokova B1 i B2 predviđeno 2038. i 2039. godine, ali ti blokovi, tehnički posmatrano, mogu da se revitalizuju i da im se produži vijek trajanja.

- Proteklih godina EPS i ogranak TE-KO Кostolac uložili su znatna sredstva u istraživanje novog ležišta, koje se nalazi u okviru katastarskih opština Dubravica–Batovac–Brežane, a u dokumentaciji zvanično je imenovano kao Kostolac zapad. U martu 2020. godine Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda završio je studiju izvodljivosti eksploatacije ležišta Kostolac zapad. U ovom dokumentu definisana je nedostajuća oprema, dinamika otvaranja kopa, kao i preseljenje dijela opreme s kopa Drmno s ciljem uravnoteženja proizvodnje otkrivke i uglja na površinskim kopovima Drmno i Кostolac zapad - kaže sagovornik Politike.

Kako se bude povećavala proizvodnja na kopu Kostolac zapad, smanjivaće se proizvodnja na kopu Drmno. Studija je pokazala i da u ležištu Kostolac zapad ima oko 350 miliona tona uglja, a da se iznad ugljenog sloja nalaze velike količine šljunka. Eksploatacione rezerve šljunka iznose 14.350.000 kubnih metara koji se, nakon otkopavanja, može plasirati na tržište.

- Vrijednost investicije otvaranja kopa, prema procjenama iz studije, iznosi 400 mil EUR. Na ovaj način obezbijedilo bi se dvostrano snabdijevanje termoenergetskih kapaciteta u Кostolcu ugljem iz oba ležišta - ocijenio je Đukić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.