NavMenu

BiH domaćin 51. Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju

Izvor: eKapija Petak, 17.12.2010. 13:50
Komentari
Podeli

Organizacija 51. Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju dodjeljena je Ministarstvu odbrane i OS BiH na 64. Generalnom kongresu Internacionalnog vojnog vijeća za sport (CISM) koji je održan maja 2009. godine u Surinamu. Ovaj veliki događaj će se održati od 21. do 26. februara 2011. godine na olimpijskim planinama: Jahorini, Bjelašnici i Igmanu.

Kako je rečeno na nedavnoj pres konferenciji na kojoj su se obratili direktor Organizacionog komiteta Senahid Godinjak, te načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Miladin Milojčić do sada je završeno 97 odsto radova na infrastukturi na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini.

Na uređenju sportskih borilišta svakodnevno je bilo angažovano od 20 do 30 ljudi, uglavnom pripadnika Inženjerijskog bataljona OS BiH, koji su od prošle godine do sada uredili više od 18,5 kilometara skijaških staza, ugradili ili odvezli 56 hiljada metara kubnih materijala pomjerajući čitava brda, izgradili 2,5 kilometara prilaznih puteva i most preko Bistrice na Jahorini nosivosti 60 tona.

Učesće na 51. Svjetskom vojnom prvenstvo u skijanju potvrdilo je 354 takmičara iz 25 država. Inače, CISM je međunarodna sportska asocijacija sastavljena od vojnih snaga zemalja članica, a njen cilj je je promocija sportskih aktivnosti i fizičke edukacije između vojnih snaga kao sredstvo za jačanje mira u svijetu.

CISM je osnovana 18. februara 1948 godine, a od osnivanja pa do danas broji 133 članice iz Evrope, Afrike, Azije i Amerike. CISM-a godišnje organizuje preko 20 Svjetskih Vojnih prvenstava i Svjetske Vojne igre (ljetne i zimske) svake četvrte godine.Oružane Snage BiH su na 62. Generalnoj skupštini CISM-e, koja je održana u Burkina Faso maja 2007. godine, primljene u članstvo CISM-e kao 128 članica. Do sada su vojnici OS BiH učestvovali na IV. vojnim igrama u Indiji i zimskim vojnim Igrama u Italiji, na svjetskim vojnim prvenstvima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.