NavMenu

Strani investitori zaobilaze BiH, novih ulaganja gotovo da nema

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 28.07.2022. 07:46
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)
Direktne strane investicije u BiH u 2021. iznosile su 519 mil USD i povećane su u odnosu na 2020. godinu za više od 30%, ali ni to nije bilo dovoljno da se BiH ne nađe na posljednjem mjestu u odnosu na zemlje regiona kada su u pitanju inostrana ulaganja.

Prema izvještaju međuvladinog tijela Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj UNCTAD "World Investment Report za 2021. godinu", Srbija je apsolutni lider kad se govori o stranim direktnim investicijama koje su iznosile 4,56 mlrd USD.

U izvještaju nadležnog tijela pri UN navodi se da je 2021. za većinu zemalja bila bolja nego godina ranije te da su države uspjele u dobrom dijelu nadmašiti pandemijski period.

- Bosna i Hercegovina privukla je 519 mil USD stranih direktnih investicija. Zabilježen je rast od 31,4% u odnosu na 2020. godinu, kada je priliv bio 395 mil USD. Prošla godina bila je najbolja u posljednje tri godine - piše između ostalog u izvještaju i dodaje se da je prethodna godina bila bolja i kada je u pitanju odliv stranih ulaganja.

- Uprkos političkoj krizi, u zemlji nije zabilježen značajniji odliv stranih direktnih investicija. Iznosio je 38 mil USD i manji je nego u 2020. godini, kada je bio 57 mil USD - saopštili su iz UNCTAD-a.

Podatak da je BiH na dnu liste u odnosu na region kada su u pitanju strana ulaganja je opštepoznata stvar, kaže za Nezavisne novine Milica Marković, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH.

Ona naglašava da je pozitivno što su ta ulaganja povećana u 2021. godini, ali ističe da, uprkos boljim rezultatima, ni prošla godina nije bila godina novih investicija.

- Oko 850 mil KM, koliko su iznosila ta ulaganja, svakako je rezultat koji treba pozdraviti, posebno kada se zna da je u 2020. to bilo oko 670 mil. Ali, kada se pogleda u strukturu tih stranih investicija, onda se može izvesti zaključak da to u većini slučajeva nisu nove investicije. To povećanje je rezultat reinvesticija postojećih investitora, što domaćih što stranih u BiH. Što samo znači da su oni proširivali svoju proizvodnju, povećavali poslovne kapacitete. I to je dalo taj uvećani iznos - smatra Marković.

Prema njenim riječima, postoje brojni razlozi i smetnje zbog kojih BiH sporo napreduje kada je u pitanju dolazak stranih investitora.

- Postoje brojne zakonske manjkavosti koje treba doraditi, a koje bi omogućile stranom investitoru da plasira svoje proizvode i kapital u BiH. Druga stvar je politički ambijent koji strane investitore čak i odbija da ne dođu ovdje i investiraju, dakle, nepovoljna politička situacija. Jer svaki strani investitor želi sigurno područje i region ukoliko namjerava da ulaže svoj kapital i razrađuje posao - naglašava Marković i poručuje da BiH na ovom polju ima da radi još dugo.

Ekonomista Admir Čavalić saglasan je da su politička, pravna i ekonomska nestabilnost glavni razlozi zbog kojih BiH zaobilaze strani investitori, ali da se mora uzeti u obzir i to da BiH ima istu baznu osnovu za inostrane investicije kao i prije 15 godina i da ne može u potpunosti da vrati povjerenje ulagačima.

- To se ne odnosi samo na inostrane investitore, već i na domaće. Veliki broj domaćih investitora odgađa svoje projekte i odlazi u druge zemlje u okruženju, jer smatra da je ovaj prostor nestabilan - istakao je Čavalić za Nezavisne novine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Finansije

Savez sindikata RS: Utvrditi novi sistem plata

Savez sindikata Republike Srpske dostaviće poslije prvomajskih praznika Vladi Srpske prijedlog za utvrđivanje novog sistema plata u Republici čijim bi usvajanjem, kako navode, bio načinjen prvi korak u vrednovanju rada. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je na tom dokumentu rađeno dvije godine, te da su izvršena određena istraživanja tržišta rada i uslova za rad zaposlenih. - Angažovali smo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.