NavMenu

Abazović protiv potapanja Komarnice - Vjetroparkovi i solarne elektrane bi mogle zadovoljiti potrebe stanovništva

Izvor: eKapija Petak, 22.07.2022. 07:45
Komentari
Podeli
Dritan Abazović (Foto: Vlada Crne Gore)Dritan Abazović
Crna Gora je bogom dana da kroz izgradnju solarnih i vjetroparkova zadovoljni potrebe stanovništva za električnom energijom, kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović. Prema njegovim riječima, podržava projekte poptu vjetroelektrana Gvozd i Brajići, ali ne i potapanje Komarnice.

Kako je rekao, energetika predstavlja jednu od najvažnijih razvojnih grana crnogorske ekonomije i plan Vlade je da intenzivno radi na stvaranju uslova za realizaciju prioritetnih energetskih projekata.

- Podržavam plan da se gradi vjetroelektrana Gvozd, kao i ideju vezanu za Krupac, ali i nekoliko projekata vezanih za solarne panele. Na sledećoj sjednici Vlade trebda da donesemo odluku i o vjetroelektrani na Brajićima. Riječ je o investiciji od stotinu miliona eura koja čeka na realizaciu godinama, a koči je to što Opština Budva neće da delegira jednog čovjeka samo da bude dio radne grupe, jer to zakon predviđa. I to je današnja Crna Gora. Lično podržavam gradnju VE Brajići i smatram da je ta ideja dobra - rekao je Abazović.

S druge strane, kako je kazao, ne podržava projekat HE Komarnica.

- Nisam za ideju da se potopi Komarnica, mislim da je ona neisplativa i ekološki neprihvatljiva. Da li mi na postojećim objektima možemo da dodamo mogućnost da imamo produžetak reverzibilne energije - ne vidim kako bi neko bio protiv toga - dodao je.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović pitao je Abazovića kako će Vlada nastaviti investicioni ciklus i reforme koje su od značaja po budućnost države.

- Urgentan, dinamičan i održiv investicioni ciklus i temeljne reforme su od sudbonosnog značaja po budućnost Crne Gore. Jedino to može da stvori nove vrijednosti i radna mjesta, smanji brojne limite i s labosti, obezbijedi progres cijelog društva, poveća otpornost na šokove koji će biti sve veći i integriše Crnu Goru u bogatu zajednicu. Da li imate plan kako to sprovesti - pitao je Radulović.


Abazović je podržao Radulovića da treba formirati jaku Vladu koja će se baviti važnim, suštinskim pitanjima kao što su ta.

- Možemo lako doći u situaciju da u oktobru ili novembru nećemo moći ni novcem da kupimo električnu energiju - dodao je.

Kazao je i da su energetska kriza kojoj svjedočimo i rat u Ukrajini ubili zelenu politiku Njemačke.

- U Njemačkoj se vraćaju termoelektrane i vraćaju se nuklearke. Da li će se dogovoriti, to je već pitanje. Promijenjena je taktika usljed nedostatka električne energije, pa sada ta ekološka komponenta, koja je svima jako značajna, postaje manje relevantna zato što se radi velikim nedostacima - rekao je Abazović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.