NavMenu

Podgorica postala prvi 5G grad u Crnoj Gori

Izvor: Mina Srijeda, 20.07.2022. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/F. Muhammad)
Podgorica je ovog mjeseca postala prvi 5G grad u Crnoj Gori, pri čemu je korisnicima Crnogorskog Telekoma mreža posljednje generacije dostupna u cijelom urbanom dijelu grada.

- Time je Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu učinio dostupnom korisnicima u cijelom jednom gradu - navodi se u saopštenju.

5G je dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ukoliko imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom, a spisak lokacija i uređaja mogu provjeriti na stranici Telekoma.

Crnogorski Telekom je u martu bio prvi operator koji je pustio u komercijalni rad 5G mrežu na četiri lokacije u Podgorici, a oborili su i rekord kada su prvi u Crnoj Gori izmjerili gigabitne brzine u svojoj 5G mreži. Oni su u aprilu u podgoričkom tržnom centru Delta City pustili u testni rad 5G mrežu na visokim frekvencijama, kako bi korisnicima demonstrirali puni kapacitet 5G mreže.

Iz Telekoma su naveli da su u svega tri mjeseca ispunili obećanje koje su dali na lansiranju komercijalne 5G mreže - da će u kratkom roku realizovati prvi u nizu ciljeva, a to je potpuna pokrivenost glavnog grada mrežom posljednje generacije.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, kazao je da je Podgorica bila prvi grad u Crnoj Gori u kojem su lansirali 5G mrežu, a sada je, kako su i najavili, prva opština u kojoj je naša 5G mreža dostupna korisnicima u svim djelovima grada.

- Krenuli smo iz Bloka 5, Tološa, Dalmatinske i Elastika, a sada imamo bazne stanice na oko 20 lokacija i pokrivamo cijelu urbanu cjelinu. Osim toga, broj uređaja koji podržavaju 5G mrežu i koji se mogu kupiti u našim poslovnicama i web shopu značajno je proširen, i sada su u ponudi brojni uređaji našeg strateškog partnera na ovom projektu, kompanije Samsung - kazao je Udovičić.

Puštanjem u rad 5G mreže u Podgorici, Telekom nastavlja sa povećanjem kapaciteta mreže i smanjenjem latencije, i na taj način priprema mrežu za fantastične 5G brzine u narednim fazama, a punu snagu 5G mreža će, prema riječima Udovičića, pokazati nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.


Telekom 5G mreža u zoni pokrivenoj signalom već je dostupna korisnicima uređaja Samsung, koji je strateški partner Telekoma na ovom projektu, zatim i korisnicima Xiaomi 5G uređaja, kao i korisnicima 5G uređaja proizvođaca koji imaju takozvani "open software". Da li njihov telefon podržava 5G mrežu, korisnici mogu provjeriti u podešavanjima u mrežnom režimu.

Napredna tehnologija koju je Telekom implementirao u partnerstvu sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, takozvana DSS tehnologija, omogućava dinamičku upotrebu aktuelnih radio frekvencija. To u praksi znači da ako se korisnici sa uređajem koji podržava 5G tehnologiju nalaze u radijusu pokrivenom 5G signalom, surfovaće po 5G standardima. Ako se na istoj lokaciji nalaze sa uređajem koji podržava 4G, imaju na raspolaganju kapacitete 4G mreže. Ukratko: jedna bazna stanica, dvije mreže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.