NavMenu

Crnogorski Telekom lansirao 5G mrežu na visokim frekvencijama

Izvor: eKapija Petak, 31.03.2023. 15:20
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Torstensimon)
Crnogorski Telekom je uspješno nastavio svoj pionirski poduhvat u Crnoj Gori – uspješno lansiranje komercijalne 5G mreže na visokim frekvencijama, koja korisnicima donosi gigabitne brzine.

Kako je saopšteno iz kompanije, komercijalno dostupna 5G usluga s gigabitnim brzinama dostupna je na lokaciji TC Big Fashion u Podgorici, pa korisnici u tom dijelu grada već sada mogu da osjete moć i brzine 5G mreže.

- Nakon što je u martu prošle godine prvi u zemlji lansirao komercijalnu 5G mrežu a mjesec kasnije prvi postigao gigabitne brzine u svojoj 5G mreži, Crnogorski Telekom je prošlu godinu završio sa najvećom 5G mrežom u Crnoj Gori, dostupnom za preko 70% građana Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Lansiranjem gigabitne 5G mreže u Podgorici, Crnogorski Telekom je započeo sa korišćenjem spektra iz opsega 3.6 GHz, zakupljenog na aukciji koju je u decembru prošle godine organizovala Agencija za elektronske komunikacije (EKIP).

- Telekom je u decembru prošle godine na aukciji spektra važnog za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže postigao najbolji rezultat, čime smo osigurali preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina, kao i preduslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži. Kako smo tada i najavili, ubrzano nastavljamo sa najvećom modernizacijom mobilne mreže u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući kojoj će 5G mreža biti dostupna na još širem području Crne Gore, dok će korisničko iskustvo u našoj 4G mreži biti još bolje - kazao je Predrag Stanišić, rukovodilac odjeljenja za pristupne mreže u Sektoru tehnike u Telekomu.

Telekom je današnjim puštanjem u rad bazne stanice koja omogućava gigabitne 5G brzine pokazao da se drži strateške odluke da izgradi najbržu, najveću i najjaču mobilnu mrežu u Crnoj Gori.

- Jaka i pouzdana mreža je preduslov ne samo za vrhunsko korisničko iskustvo, već i za razvoj digitalnog društva i ekonomije jedne zemlje. Velikim investicijama u nove tehnologije i spektar, kao i predstavljanjem ovih tehnologija koje su sada dostupne korisnicima, zauzeli smo prvo mjesto, koje nam i pripada, sa našom gigabitnom mrežom - kazao je izvršni direktor Telekoma Stjepan Udovičić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Agro, Finansije

BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

BIMAL Grupa uspješno je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik kompanije, saopšteno je iz BIMAL Grupe. BIMAL Grupa je 2019. godine kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja Sunce, da bi 25. maja 2023. stekla 100% vlasništvo, kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika. Potpuno preuzimanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.