NavMenu

Korak bliže ka izgradnji fabrike za preradu vode u Lukavcu - Počela geološka ispitivanja budućeg lokaliteta

Izvor: eKapija Petak, 24.06.2022. 08:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / analogicus)Ilustracija
U Bokavićima, kod Lukavca, su započeli istražni radovi na geo fizičkom ispitivanju podzemnih voda, na lokaciji gdje je planirana izgradnja fabrike za preradu pitke vode. Cilj je locirati najpovoljniju mikrolokaciju, na osnovu koje bi se započela i druga faza radova.

Radove provodi kompanija Geo gold iz Mađarske, a lokalitet su obišli gradonačelnik Lukavca Edin Delić, predsjedavajući Gradskog vijeća Lukavac Suad Salibašić, šef Službe za internu reviziju, Elsajed Fatušić, Eldar Čajić, rukovodilac za analizu, planiranje i razvoj u JP VIK Lukavac i Adnan Kunić, direktor JP VIK Lukavac.

– Radimo razvlačenje profila u dužini jednog kilometra, gdje ćemo dobiti analizu podzemnih voda i odrediti mikrolokaciju gdje bismo mogli bušutonima i bunarima raditi nove zahvate vode - izjavio je Eldar Čajić za RTV Lukavac, prenosi sodalive.ba.

- Nama je cilj da napravimo postrojenje za tretman voda iz jezera, ali da ono nikako ne tretira vodu iz jezera. Cilj nam je da osiguramo sekundarne izvore. Imamo tri bunara koja smo pronašli na ovom lokalitetu, a nadamo se da ćemo da pronađemo i dodatne, a tu je i voda iz Toplica što bi trebalo da nam bude dovoljno. Sada radimo istraživanja. Ispod nas je šljukoviti materijal koji je Spreča vijekovima nanosila, ta voda se filtira kroz taj šljunak i nama je cilj da vidimo koliko su duboke te naslage. Želim garantovati da ne smiju građani Lukavca imati najskuplju vodu u kantonu, to se ne može desiti - izjavio je gradonačelnik Edin Delić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.