NavMenu

Ova jednostavna navika čini vas srećnijim i zdravijim

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 03.04.2022. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Ronald Sumners/shutterstock.com)
Postoji mnogo puteva da se osjećate bolje. Neki se klade na sport, drugi na razgovor s prijateljem, treći vole spojiti razgovor s ukusnim obrokom i to ih silno opušta.

Nedavna studija koncentrisala se na vezu između hrane i sreće i zdravlja te je otkrila da je kuvanje zaista srećno.

Rezultati studije sprovedene na Univerzitetu Edith Cowan jasno pokazuju - priprema ukusnih zdravih jela kod kuće čini vas srećnima i obezbjeđuje vitalnost tijela i duha.

U sklopu istraživanja učesnici su pohađali sedmonedjeljni kurs zdravog kuvanja.

Nakon programa, naučnici su primijetili značajna poboljšanja opšteg zdravlja učesnika, kao i mentalnog zdravlja i vitalnosti, u odnosu na kontrolnu grupu koja nije pohađala kurs. Osim toga, svi su pojedinci stekli više povjerenja u zdravu prehranu i navike kuvanja te izrazili želju za promjenama u prehrani i zdravijim životom.

Nije novo da zdrava prehrana može spriječiti mnoge zdravstvene probleme, ali čini se da ima i pozitivan učinak na mentalno zdravlje, kažu istraživači.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.