NavMenu

Radnici odbili da gase ćelije KAP-a - MKI predložilo model u cilju rješavanja problema u aluminijumskoj industriji

Izvor: Mina/eKapija Četvrtak, 16.12.2021. 07:18
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Vlada Crne Gore/Screenshot)
Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) odbili su da počnu programsko gašenje ćelija u Elektrolizi.

Radnici su u srijedu, 15. decembra, na zboru uputili četiri zahtjeva Vladi u slučaju donošenja konačne odluke o gašenju fabrike i zatražili odgovore u najkraćem roku, javlja Televizija Crne Gore (TVCG).Oni su poručili da neće odustati od zahtjeva.

Ozbiljnost situcije prepoznalo je i Ministarstvo kapitalnih investicije koje je predložilo model u cilju rješavanja problema u aluminijumskoj industriji.

Kako je saopšteno iz ovog resora, Ministarstvo kapitalnih investicija, bez obzira što prioritetnim smatra profitabilno poslovanje državnih preduzeća u svom resoru, pa samim tim i EPCG, takođe prepoznaje i značaj očuvanja aluminijske industrije za ukupnu ekonomiju Crne Gore.

Zbog toga je Ministarstvo kapitalnih investicija spremno da EPCG i Uniprom KAP-u predloži model rješavanja problema na način što bi KAP u narednih 6 mjeseci sveo proizvodnju na najmanju moguću mjeru dovoljnu za očuvanje opreme i proizvodnih kapaciteta.

- U tom periodu EPCG bi isporučivala minimum električne energije potrebne za taj proces i bila bi spremna da prihvati troškove neuposlenog kadra, o čemu bi se napravio poseban sporazum. Takođe, EPCG bi imala pravo da vrši nadzor nad minimumom proizvodnog procesa kroz odgovarajuće radno tijelo - navodi MKI u svom predlogu mjera.

Tokom ovog perioda, navode, EPCG i Uniprom KAP bi razmotrili uslove dalje saradnje.

- Ovakvim modelom, EPCG bi se sačuvala od velikih gubitaka zbog razlike između tržišne (300 EUR/MWh) i tražene cijene električne energije za KAP (45 EUR/MWh), a aluminijska industrija bi bila sačuvana do povoljnijih uslova na tržištu električne energije. Dodatni motiv za ovakvu ponudu je očuvanje stručnog kadra odnosno radnih mjesta trenutno zaposlenih u aluminijumskoj industriji.

Vlada odluku donosi na današnjoj sjednici

Juče je i vicepremijer Dritan Abazović saopštio da bi Vlada trebalo da na dsnašnjoj sjednici detaljnije razmotri situaciju u Kombinatu aluminijuma (KAP) i donese odluku u vezi sa tom kompanijom.

- Mislim da su se obavili još određeni razgovori. Sjednica Vlade je sjutra i mislim da ćemo donijeti odluku vezano za KAP. Očekujem da na sjednici malo detaljnije razmatramo situaciju u KAP-u - rekao je Abazović novinarima, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Građanskog pokreta URA, Civis, Socijalističke narodne i manjinskih partija.


On je dodao da ostaje pri ranijem stavu da je država tu da pomogne, ali da niko nema magični štapić.

- Država je tu da pomogne, s obzirom da je udio KAP-a u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) veliki i što je izlazno orijentisan, ali niko nema magični štapić i privatne kompanije treba da toga budu svjesne - naveo je Abazović.

On je poručio da nema ništa protiv toga da Elektroprivreda (EPCG) preuzme KAP na određeno vrijeme, ukoliko je to solucija.

- Ako je solucija da EPCG to preuzme u jednom vremenskom periodu, lično nemam ništa protiv, ali nemam više informacija s obzirom na to da je to pitanje u nadležnosti drugih ministara - objasnio je Abazović.

Radnici Uniproma traže da im se poveže beneficirani radni staž, da im se garantuje da će zarađene plate biti isplaćene, da će se ispoštovati javna ponuda Elektroprivrede (EPCG) da uplaćuje bruto zarade u naredne dvije godine i da se obezbijedi socijalni program za zaposlene tokom stečajnog postupka.

Predstavnici nikšićkog Uniproma ranije su, zbog nepostizanja dogovora sa EPCG oko cijene struje za KAP, najavili da će juče početi gašenje fabrike. U međuvremenu su ponudili EPCG da preuzme upravljanje KAP-om na godinu. Iz EPCG su odgovorili da nijesu u mogućnosti da prihvate taj predlog i da Uniprom sa tim treba da upozna predstavnika većinskog
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.