NavMenu

U Sjevernoj Makedoniji zabranjena prodaja plastičnih kesa

Izvor: Energetski portal Petak, 10.12.2021. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jozef Sowa/shutterstock.com)Ilustracija
Od 1. decembra u Sjevernoj Makedoniji zabranjena je prodaja plastičnih kesa. Svi koji zaborave da ponesu ceger kada pođu u nabavku i dalje mogu da pazare biorazgradive kese.

Kako su saopštile vlasti ove zemlje, ova zabrane uvedena je sa jednim ciljem, a to je da se građani podstaknu da što više koriste platnene torbe kako bi zajedničkim snagama doprinijeli očuvanju životne sredine.

Sve prodavnice u Sjevernoj Makedoniji moraju da vode evidenciju o broju prodatih biorazgradivih kesa, a dobijeni prihod moraju da uplate u poseban državni ekološki fond.

Prema riječima Nasera Nuredinija, ministra za životnu sredinu Sjeverne Makedonije, zabrana upotrebe plastičnih i naplata biorazgradivih kesa nije donijeta sa namjerom da se kazne građani, već je ideja da se promjeni svijest i način kupovine kako bi se više pažnje posvetilo smanjenju zagađenja životne sredine.

Za sve one koji ne budu poštovali zabranu prodaje plastičnih kesa propisane su kazne od 9.000 do 140.000 EUR.

Ministar Nuredini istakao je da je Zakon za upravljanje pakovanjem i otpadom objavljen prije dvije godine, da je njegova primjena već jednom odložena i da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme za zabranu upotrebe plastičnih kesa.

Donošenjem ovog zakona Sjeverna Makedonija postepeno usaglašava svoje zakonodavstvo sa propisima Evropske unije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.