NavMenu

ALPIQ dostavio ponudu - Javno otvaranje 01. oktobra

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2010. 13:59
Komentari
Podeli

U sef Elektroprivrede BiH (EPBiH) pohranjena je pristigla kovertirana i zapečaćena ponuda švicarske kompanije ALPIQ za strateško partnerstvo s EPBiH u izgradnji bloka 7 TE Tuzla, saopćila je Elektroprivreda BiH.

"Time će, bez obzira na to šta Alpiqova ponuda sadrži, a što će biti objelodanjeno na javnom otvaranju 1. oktobra, jučerašnji dan, 20. septembar 2010. ući u historiju kompanije Elektroprivreda BiH dugu 64 godine", stoji u saopćenju.

Drugi značajan posao za Elektroprivredu također je okončan u ponedjeljak. Naime, u Kaknju je potpisan Program prijateljskog okruženja između EPBiH i Općine Kakanj, vezan za izgradnju bloka 8 TE Kakanj, odnosno Ugovor za njegovu realizaciju "težak" tri miliona KM čijom realizacijom će biti riješeni, prije svega, brojni infrastrukturni problemi pet kakanjskih mjesnih zajednica.

U saopćenju iz Elektroprivrede BiH se podsjeća i kako je, na sastanku koji je organizovao premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, a prisustvovali su i ministar Vahid Hećo, predstavnici ministarstava prostornog uređenja, okoliša i turizma, trgovine te poduzetništva i obrta kao i članovi NO, bez predsjednika Zijada Džemića, i Uprave Elektroprivrede BiH, EPBiH je dobila jasan nalog:


"Kada je riječ o bloku 7 TE Tuzla, treba bez odgađanja nastaviti tenderske procedure u skladu s odlukama Vlade FBiH i sa Zakonom o javnim nabavkama", stoji u saopćenju sa spomenutog sastanka u Vladi FBiH, uz zahtjev premijera FBiH da se što prije pokrene i tenderski proces za blok 8 u TE Kakanj.

"Do ovih rezultata, svakako, nije se došlo preko noći. Sastanak u Vladi Federacije održan je da bi Vlada FBiH još jednom, javno, potvrdila svoje opredjeljenje za razvoj i prosperitet Federacije, ali i BiH u cjelini jer je riječ o projektima od opštedruštvenog interesa, od interesa za upošljavanje postojećih kapaciteta i od značaja za smanjenje nezaposlenosti, u svrhu poboljšanja standarda i izglednije budućnosti", ističe se u saopćenju.

Program prijateljskog okruženja također je rezultat višemjesečnog rada timova EPBiH i Općine Kakanj i on predstavlja samo nastavak dosadašnje uspješne saradnje između ove lokalne zajednice i EPBiH koja će biti, svakako, nastavljena u periodu realizacije investicionog projekta izgradnje bloka 8 TE Kakanj.

Ističe se i da je svakako najznačajniji događaj prispjeće ponude švicarske kompanije ALPIQ AG, za koju su njeni autori nedavno u Sarajevu, na konferenciji za štampu, izjavili da sadrži sve elemente i principe partnerstva s EPBiH.

"Ponuda koja je u EPBiH stigla desetak dana prije zakonskog roka samo je potvrda da smo sve poslove oko strateškog partnerstva uradili po strogo utvrđenoj proceduri, da je stručni tim, formiran 10. maja, i koji je radio sve do raspisivanja tendera 19. augusta, dakle više od tri mjeseca, a ne tri dana kako nam nedobronamjerni pokušavaju spočitavati, temeljno pripremili uslove tendera što je i rezultiralo spomenutom ponudom", kazao je generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

"Kada 1. oktobra, u 11 sati zvanično, komisijski, otvorimo ponudu, analiziramo njen sadržaj, slijede pregovori o osnovnim principima eventualnog partnerstva čiji rezultat bi trebao biti okvirni ugovor o strateškom partnerstu koji se može zaključiti samo uz saglasnost Skupštine Društva, u skladu s Odlukom Vlade Federacije. Pred nama je gotovo dvije godine posla prije nego što postavimo temeljac za blok 7 u TE Tuzla koji je istinski zamjenski proizvodni kapacitet za naredni period, a koji nam omogućava da od izvoznika ne postanemo uvoznik električne energije", dodao je Jerlagić.

Zbog svega pobrojanog Elektroprivreda BiH očekuje da će u narednom periodu imati veću, prije svega političku, podršku za realizaciju historijskog investicionog projekata na ovim prostorima čija je vrijednost 800 miliona eura, a čije će ostvarenje dugoročno davati pozitivne impulse razvoju Federacije i Bosne i Hercegovine u cjelini", ističe se u saopćenju JP Elektroprivreda BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.