NavMenu

Microsoft pretekao Apple i postao najvrijednija svjetska kompanija

Izvor: Nezavisne novine Subota, 30.10.2021. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Microsoft je u petak, 29. oktobra, pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrijednija svjetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izvještaj o poslovanju američkog proizvođača iPhona iznevjerio očekivanja.

Na trgovanju na Vol Stritu do 10:30 časova po istočnoameričkom vremenu, Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 2,45 biliona dolara, dok je Apple-ova iznosila oko 2,41 biliona dolara, javlja CNBC.

Apple je saopštio u četvrtak uveče da je periodu jul-septembar, što je četrvti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini, ostvario prihode u iznosu od 83,4 mlrd USD zbog problema u lancu snabdijevanja. Na Vol Stritu se predviđalo da će iznositi 84,3 mlrd USD.

Glavni izvršni direktor Apple Tim Kuk je rekao da je manjak prihoda procijenjen na 6 mlrd USD, i da očekuje da će se problemi u lancu snabdijevanja pogoršati u tromjesečju oktobar-decembar.

Mada je Apple-ova prodaja iPhona porasla za 47%u odnosu na prethodnu godinu, i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara.

S druge strane, Microsoft je ovih dana objavio da je ostvario za 22% veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

Microsoft-ove akcije su na prijepodnevnom trgovanju 29. oktobra skočile za skoro 47%, dok su Applove porasle za oko 11%.

Apple je prva kompanija na svijetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od jedan bilion dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od dva biliona dolara lani.

Međutim, Microsoft je prošle uspio na kratko da nadmaši Apple po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdijevanja, a u junu ove godine je dostigao tržišnu vrijednost od 2.000 milijardi dolara nakon što je prvi put u pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Vindouz programa, navodi CNBC.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.