NavMenu

Rafinerija nafte zaslužuje veću podršku

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 17.08.2010. 08:41
Komentari
Podeli

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Jelica Grujić smatra da Rafinerija u Brodu, koja je zahvaljujući investiciji "Neftegazinkora" od 240 miliona KM uspješno izvela rekonstrukciju kapaciteta i zaposlila 1.659 radnika, zaslužuje još snažniju podršku vlasti u BiH, javlja Srna, prenose Nezavisne.

"Iz pozicije Agencije za unapređenje stranih investicija, i kao neko ko stalno zagovara, poziva i promoviše investiranje u BiH, malo je reći da moram biti razočarana često nerazumljivim odnosom institucija prema ovoj veoma važnoj investiciji", istakla je Grujićeva.

Ona je podsjetila da "priče" u vezi s Rafinerijom u Brodu pobuđuju mnoge kontroverze još od njene privatizacije 2007. godine.

"Uglavnom, sve se vrti oko Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva od čijeg sadržaja zavisi mogućnost plasiranja pojedinih proizvoda Rafinerije na domaćem tržištu. Vlada RS tražila je produženje roka kako bi se izgradnjom novih postrojenja u Rafineriji obezbijedila proizvodnja bezolovnih benzina i mazuta u skladu sa standardima EU, dok ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde", navela je Grujićeva.

Ona je podvukla da je ruski investitor "Neftegazinkor" samo u rekonstrukciju kapaciteta brodske Rafinerije uložio oko 240 miliona KM i zaposlio 1.659 radnika, nakon čega ova kompanija prerađuje više od milion tona nafte godišnje.

"Daljim računanjem nije teško dobiti podatke koliko to ima efekata i na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, punjenje budžeta i opšti porast privrednog razvoja, a da ne govorimo o važnosti jednog ovakvog energetskog kapaciteta u smislu energetske sigurnosti snabdijevanja i obaveza koje imamo po evropskim direktivama", ističe Grujićeva.

Grujićeva dodaje da je, sa druge strane, svaka pojedinača investicija odnosno investitor najbolji ambasador i promoter zemlje kao pogodne lokacije za investiranje.

"Prema sadašnjim planovima, ovaj ruski investitor planira da uloži dodatnih 530 miliona evra do 2015. godine, što će u narednom periodu donijeti još više pozitivnih efekata", najavila je Grujićeva.

Prema njenim riječima, ovakav način zaštite domaćeg proizvođača, odnosno investitora jeste nešto što primjenjuju i zemlje u okruženju, čime se direktno obezbjeđuju nove i zadržavaju postojeće investicije.

"Ovo pitanje je test privrede politici da li samo deklarativno `širimo ruke` investicijama, dok ih u praksi tjeramo od sebe", poručila je Grujićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.