NavMenu

Naši ljudi iz inostranstva šalju više deviza u BiH - Ekonomisti predlažu da uloga dijaspore bude investiciona

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.07.2021. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Priliv novca iz inostranstva u BiH u prva tri mjeseca ove godine je za oko 5% veći u odnosu na isti period lani, ali je i dalje znatno manji u odnosu na stanje prije pandemije virusa korona.

Jasno je da su se navike bh. dijaspore u vrijeme pandemije znatno promijenile u odnosu na raniji period, kada je slala veće sume novca u svoju domovinu.

U Centralnoj banci BiH Nezavisnim je rečeno da se platni bilans BiH kompilira i objavljuje na kvartalnom nivou, pri čemu su podaci za referentni kvartal dostupni krajem narednog kvartala.

- Podaci za drugi kvartal 2021. godine biće raspoloživi do kraja septembra 2021. - naveli su u Centralnoj banci (CB) BiH.

Prema dostupnim podacima CB BiH, doznake za prvi kvartal 2021. godine iznose 666,9 mil KM, dok su prošle godine u prvom kvartalu 2020. godine iznosile 636,7 mil KM.

Dodali su da su 2019. godine, na godišnjem nivou, iz inostranstva u BiH stigle 2,952 mlrd KM.

- Vidljivo je da su doznake u prošloj godini na godišnjem nivou bile znatno niže nego u 2019. te je prošle godine u BiH stiglo 2,517 mlrd KM - naveli su u Centralnoj banci u BiH.

Dodali su da se u prvom kvartalu ove godine ne zapaža dalje smanjenje te su doznake na približno istom nivou kao i u prvom kvartalu 2020.

Nadalje se, prema podacima Centralne banke BiH, navodi da su u 2015. godini ukupne doznake iz inostranstva iznosile 3,56 mlrd KM, dok su 2016. godine iznosile 3,58 mlrd KM. U 2017. doznake su iznosile 3,88 mlrd KM, a 2018. godine 3,98 mlrd KM.

Prema navedenim podacima, primjetno je da je pojava virusa korona uticala na naše građane u dijaspori da šalju sve manje novca u rodnu grudu.

Kako su kazali u Centralnoj banci BiH za Nezavisne, oni ne raspolažu zvaničnim procjenama novčanih doznaka po zemljama, ali se može procijeniti da većina dolazi iz država u kojima je bh. dijaspora najbrojnija.

- To su zemlje zapadne Evrope, Skandinavije i Sjeverne Amerike - kazali su u CB BiH.

Prema riječima Admira Čavalića, ekonomskog analitičara iz Tuzle, imamo pad direktnih doznaka iz inostranstva za 2020. godinu veći od pola milijarde KM.

- To je direktna posljedica kovida-19 u smislu da je recesija u zemljama inostranstva uvjetovala da naša dijaspora efektivno siromaši - rekao je Čavalić za Nezavisne novine.

Dodao je da bh. dijaspora često ima socijalnu ulogu u BiH, koju bi bilo poželjno transformisati.

- Dijaspora djeluje kao dio socijalne mreže u nedostatku socijalne države kod nas i kompenzuje ulogu iste - naveo je Čavalić.

Istakao je da bi bilo bolje da se pokuša izvršiti transformacija dijaspore da bude investiciona te da bi to moglo privući dodatne investicije iz inostranstva.

- Očekujem, prema iskustvima ranijih kriza, da će se krajem naredne, 2022. godine, podrška dijaspore uravnotežiti i vratiti na onu prije krize, jer će doći do povoljnih kretanja na inostranim tržištima i u tom smislu će dijaspora imati više raspoloživog dohotka kako bi održala kontakte ovdje i pružila svoju podršku - kazao je Čavalić.

Naveo je da evidentirani prilivi iz inostranstva kojima raspolaže Centralna banka BiH ne daju potpunu sliku.

- Vjerovatno imamo isto toliko, a možda i više neevidentiranih novčanih transfera, ali je sigurno i tu došlo do pada - zaključio je Čavalić za Nezavisne novine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Industrija

Zatvorena Koksara u Zenici nakon 130 godina rada - Proizvodnja čelika nije upitna, koks će se kupovati

Pogon Koksare u zeničkoj željezari zatvoren je juče nakon 130 godina rada, potvrđeno je iz kompanije ArcelorMittal Zenica u čijem je sastavu poslovala Koksara. Iz kompanije navode da su se na obustavljanje proizvodnje odlučili, između ostalog, zbog finansijske situacije, te činjenice da su skoro 80% ekoloških problema izazivale emisije iz pogona Koksare. Integralna proizvodnja čelika, ističu, neće doći u pitanje jer će se sada koks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.