NavMenu

Dijaspora poslala 220 mil KM manje - Očekuje se nastavak smanjenog priliva novca

Izvor: Glas Srpske Petak, 09.10.2020. 09:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)Ilustracija
Pad novčanih doznaka iz inostranstva nastavljen je i u drugom kvartalu, što potvrđuje podatak Centralne banke BiH da je od aprila do kraja juna dijaspora u BiH poslala 220 mil KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi u drugom kvartalu iznosili su oko 904 mil KM, od čega se na novčane doznake iz inostranstva odnosilo oko 554 mil KM, dok se ostatak odnosio na ostale transfere.

Pad doznaka zabilježen je i u prvom kvartalu ove godine, kada je iz dijaspore stiglo 23 mil KM manje.

Prema podacima ove finansijske institucije, u prošloj godini dijaspora je po osnovu novčanih doznaka u BiH poslala ukupno 2,9 mlrd KM, dok je godinu ranije po tom osnovu stiglo 2,8 mlrd KM.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja istakao je za Glas Srpske da je na pad transfera sigurno uticala pandemija virusa korona, te da, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, možemo očekivati isti trend i do kraja godine.

On je objasnio da je dobar dio naših građana koji rade u inostranstvu u proteklom periodu ostao bez posla ili su im plate smanjene, a osim toga i vlade zemalja u zapadnoj Evropi donosile su razne mjere koje su onemogućavale kretanje građana s ciljem sprečavanja širenja kovida 19.

- Sve je to uticalo na to da naši ljudi koji živi i rade u zapadnoj Evropi prvo nisu mogli da dođu u BiH, te smo na taj način ostali bez tog direktnog priliva novca koji je veoma značajan, a sa druge strane zbog toga što su ostajali bez posla ili su im smanjene plate manje novca su slali putem banaka ili drugih sistema inostranog platnog prometa - pojasnio je Ljuboja.

Dodao je da ne treba zanemariti ni psihološki faktor, odnosno strah od neizvjesne budućnosti, što je takođe uticalo na to da se smanji volumen novčanih doznaka.

- Usljed pandemije građani dio novca ostavljaju u neke rezerve ili jednostavno prolongiraju potrošnju, te na taj način dolazi do smanjenja pojedinačnih doznaka. Po svemu sudeći, tako će biti i dalje. Imajući u vidu da kvartalno stiže za oko 200 miliona manje, za godinu će biti skoro milijardu maraka manje - rekao je Ljuboja.

Penzije

U Centralnoj banci BiH navode da je po osnovu penzija iz inostranstva u drugom kvartalu ove godine u BiH stiglo oko 324 mil KM, a u istom periodu lani oko 320 mil KM. Podaci ove finansijske institucije pokazuju da je za cijelu prošlu godinu po osnovu penzija iz inostranstva u BiH stiglo 1,24 mlrd KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.