NavMenu

Uvođenje PCI DSS standarda u bh. bankama: Više sigurnosti s karticama

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.06.2010. 07:43
Komentari
Podeli

Banke u BiH rade na uvođenju novog standarda u kartičarskom poslovanju, koji će pospješiti zaštitu od zloupotreba osjetljivih kartičnih podataka.

Novi standard nosi naziv PCI DSS (Payment Card Industry Date Security Standard) i obezbjeđuje zaštitu od zloupotreba podataka u trgovinama, te veću sigurnost kartičnih podataka u bankama i procesorima transakcija. PCI DSS standard 2006. godine uvele su globalne kartičarske kuće "Visa", "Master Card", "American Express", JCB i "Discover", a nakon što su ga počele primjenjivati i zemlje u okruženju, na njegovu primjenu odlučila se i naša zemlja. Na uvođenje nove tehnologije vodeće svjetske kartičarske kuće natjerao je rastući trend ukradenih podataka korisnika kartica, posebno u SAD, zbog čega trgovci i finansijske institucije trpe velike gubitke, a korisnici kartica su uznemireni.

"Ove kuće propisale su standard koji se sastoji od 12 osnovnih zahtjeva koji moraju biti poštovani. Dio ovih zahtjeva odnosi se na informatičku sigurnost kao što su zaštita mrežne infrastrukture, kartičnih podataka pri procesuiranju, transportu i pohrani i kontrola pristupa informatičkom sistemu. Drugi dio odnosi se na rad a trgovcima koji moraju poštovati standarde i biti za to certificirani", kaže Dario Ćorić, službenik u UniCredit banci Mostar.

Napominje da je u BiH prisutna praksa da trgovci i procesori pohranjuju interne podatke bez ikakve kontrole, pa i one podatke koji im nisu potrebni, a što može biti predmet zloupotreba. PCI DSS standardom trgovci su podijeljeni na četiri nivoa, zavisno od broja transakcija, a svi trgovci u BiH podliježu četvrtom nivou s obzirom na to da imaju do milion transakcija godišnje.

"Rok za primjenu PCI DSS standarda za četvrti nivo je 2010. godina. U početku je kod nas bilo lutanja, nedorečenosti, ali su banke u posljednje vrijeme uvođenje ovog standarda stavile u fokus djelovanja", kaže Ćorić.

S tim u vezi, svaka banka će s trgovcima s kojima ima ugovore uskladiti zahtjeve PCI DSS standarda kako bi podatke o transakcijama koje preuzmu i čuvaju zaštitili od zloupotreba.

U Udruženju banaka BiH napominju da je uvođenje PCI DSS standarda veoma važno.

"Svaka banka treba da upozna trgovce s kojima ima ugovor o značaju uvođenja ovog standarda, te da se na nivou radne grupe, koju bi činili predstavnici banka, razmijene iskustva o tome kako bi što prije bili stvoreni uslovi za jedinstvenu i sveobuhvatnu primjenu tog standarda", kaže rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening u Udruženju banka Samir Lačević navodeći da nova tehnologija indirektno donosi sigurnost za korisnike kartica, ali kad je u pitanju lična zaštita klijenata najbitnije je čuvanje PIN koda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.