NavMenu

Banjaluka do kraja 2021. dobija 40 modernih autobuskih stajališta - Uskoro objava javnog poziva

Izvor: eKapija Srijeda, 03.03.2021. 14:05
Komentari
Podeli

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je strateško opredjeljenje grada potpuna modernizacija javnog prevoza, te da će u skladu sa tom namjerom do kraja godine biti postavljeno 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu grada.

Prema njegovim riječima, za to će uskoro biti raspisan javni poziv, a autobuska stajališta iz centra grada biće raspoređena u seoskim krajevima gdje ih sada uopšte nema, saopšteno je na zvaničnom sajtu grada.

U Banskom dvoru juče je predstavljen projekat BL Bus Tracker koji omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju. U okviru projekta, kojeg realizuju Elektrotehnički fakultet u saradnji sa preduzećem Autoprevoz, razvijena je mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama 10, 13 i 17, a o čemu je eKapija ranije pisala.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao prilikom prezentacije da je taj projekat važan korak ka planiranoj modernizaciji javnog prevoza.

- Naša želja je da udvostručimo broj korisnika javnog prevoza. To je moguće ako napravite javni prevoz da je moderan i pristupačan i zato mi je drago da imamo partnere u UNDP-u, nadležnom ministarstvu i prevoznicima. Drago mi je i da Elektrotehnički fakultet ima cilj da do kraja godine svi prevoznici u gradskom dijelu, a naredne godine, i na seoskom području, budu uključeni u ovu mobilnu aplikaciju – naveo je Stanivuković.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir kazao je da ovaj projekat na jedan lijep način odgovara na potrebe građana i rješava problem građana koji koriste javni prevoz.

- U isto vrijeme otvara koristi za prevoznike, Univerzitet, Grad Banjaluku i Ministarstvo u smislu da može da stvori prostor za naučno-istraživački rad, za nove projekte i komercijalizaciju nekih od tih rješenja – kazao je Vukmir.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kazao je da ova mobilna aplikacija kao jedna pokazna vježba za ono što kao Republika i društvo mogu da postignu u razvoju smart siti tehnologija.

- Takav koncept razvoja na tzv. otvorenom kodu pruža mogućnosti da rezultate implementacije ovog projekta možemo da adaptiramo i za druge urbane cjeline u Republici Srpskoj – zaključio je Rajčević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako iz vazduha izgleda gradnja zeničke obilaznice (VIDEO)

Trenutno je aktuelna izgradnja autoputa na Koridoru 5C između Zenice i Tešnja, kao i onog kroz Hercegovinu. Na sjevernom dijelu u izgradnji je 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše. Dio na sjeveru naslonit će se na završeni dio koji sada ide od Bradine, preko Sarajeva pa do tačke sjeverno od Zenica, piše BiznisInfo.ba. Zenička zaobilaznica već je u funkciji i prizori na ovom dijelu autoputa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.