NavMenu

Banjaluka do kraja 2021. dobija 40 modernih autobuskih stajališta - Uskoro objava javnog poziva

Izvor: eKapija Srijeda, 03.03.2021. 14:05
Komentari
Podeli

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je strateško opredjeljenje grada potpuna modernizacija javnog prevoza, te da će u skladu sa tom namjerom do kraja godine biti postavljeno 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu grada.

Prema njegovim riječima, za to će uskoro biti raspisan javni poziv, a autobuska stajališta iz centra grada biće raspoređena u seoskim krajevima gdje ih sada uopšte nema, saopšteno je na zvaničnom sajtu grada.

U Banskom dvoru juče je predstavljen projekat BL Bus Tracker koji omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju. U okviru projekta, kojeg realizuju Elektrotehnički fakultet u saradnji sa preduzećem Autoprevoz, razvijena je mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama 10, 13 i 17, a o čemu je eKapija ranije pisala.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao prilikom prezentacije da je taj projekat važan korak ka planiranoj modernizaciji javnog prevoza.

- Naša želja je da udvostručimo broj korisnika javnog prevoza. To je moguće ako napravite javni prevoz da je moderan i pristupačan i zato mi je drago da imamo partnere u UNDP-u, nadležnom ministarstvu i prevoznicima. Drago mi je i da Elektrotehnički fakultet ima cilj da do kraja godine svi prevoznici u gradskom dijelu, a naredne godine, i na seoskom području, budu uključeni u ovu mobilnu aplikaciju – naveo je Stanivuković.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir kazao je da ovaj projekat na jedan lijep način odgovara na potrebe građana i rješava problem građana koji koriste javni prevoz.

- U isto vrijeme otvara koristi za prevoznike, Univerzitet, Grad Banjaluku i Ministarstvo u smislu da može da stvori prostor za naučno-istraživački rad, za nove projekte i komercijalizaciju nekih od tih rješenja – kazao je Vukmir.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kazao je da ova mobilna aplikacija kao jedna pokazna vježba za ono što kao Republika i društvo mogu da postignu u razvoju smart siti tehnologija.

- Takav koncept razvoja na tzv. otvorenom kodu pruža mogućnosti da rezultate implementacije ovog projekta možemo da adaptiramo i za druge urbane cjeline u Republici Srpskoj – zaključio je Rajčević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.