NavMenu

Banjaluka-grad budućnosti - ETF razvija aplikaciju za praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju

Izvor: eKapija+ Ponedjeljak, 31.08.2020. 14:27
Komentari
Podeli

Komunikacija sa IS Autoprevoza i početni ekran u aplikacijiKomunikacija sa IS Autoprevoza i početni ekran u aplikaciji
Na nedavno završenom konkursu Grada Banjaluke i UNDP-a povodom kreiranja rješenja za projekat "Banjaluka-grad budućnosti" pristiglo je 58 prijava, a izabrano je deset za implementaciju u narednom periodu.

Ovim projektom, kako je i ranije najavljivano iz Uprave Grada Banjaluka, želi se krenuti dalje u primjeni rješenja za efikasno gradsko funkcionisanje, u cilju da Banjaluka postane "pametni grad" i time olaška svakodnevni život građana, a indirektno privuče nove investicije.

Projekat "BL Bus Tracker", koji će realizovati Elektrotehnički fakultet u saradnji sa gradskim Autoprevozom, podrazumijeva razvoj mobilne aplikacije za jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju u Banjaluci. Aplikacija će pružiti sve informacije koje se odnose na gradske autobuske linije, redovne i vanredne trase, stajališta, trenutne pozicije autobusa, procijenjeno vrijeme dolaska autobusa na odabrano stajalište. Nakon sprovođenja projekta, putnici će moći da prate autobuse na dvije gradske linije (10 i 13), saopštilo je za eKapiju rukovodstvo Elektrotehničkog fakulteta.

- U prvoj fazi će biti kreirana mobilna aplikacija koja će putnicima pružiti osnovne funkcionalnosti uz mogućnost praćenja trenutne pozicije autobusa na mapi grada. U isto vrijeme, sistem će prikupljati sve neophodne podatke, poput trenutne i prosječne brzine, koji su neophodni za razvoj unaprijeđene aplikacije u drugoj fazi. Unaprijeđena aplikacija će putnicima prikazivati i procijenjeno vrijeme dolaska autobusa na odabrano stajalište, tako da će putnici imati mnogo prijatnije iskustvo nego ranije – rekao je prof. dr Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Pored osnovne funkcionalnosti i praćenja autobusa, putnicima će biti dostupne i one koje se odnose na pretraživanje linija i stajališta, pregled reda vožnje, te pružanje dodatnih informacija o javnom gradskom prevozu, kao što su informacije o izmijenjenom voznom redu i trasama u vanrednim okolnostima.

- Mobilna aplikacija biće integrisana sa informacionim sistemom Autoprevoza, koji u eksperimentalnoj fazi prikuplja podatke o pozicijama autobusa. Članovi našeg projektnog tima uključeni su i u razvoj informacionog sistema Autoprevoza, što će omogućiti jednostavniju i bržu realizaciju ovog projekta – navodi Blanuša.

Ističe da bi se u budućnosti sistem mogao proširiti i aplikacija bi mogla da se koristi za praćenje autobusa na svim gradskim linijama. Za to će biti neophodno i da ostali prevoznici u gradskom saobraćaju raspolažu podacima o pozicijama svojih vozila.

Ušteda prostora ako se koristi autobuski prevoz umjesto automobilaUšteda prostora ako se koristi autobuski prevoz umjesto automobila
- Za očekivati je da će razvijeni sistem podići kvalitet javnog gradskog prevoza u Banjaluci, jer će putnici imati pouzdane i tačne informacije o polascima autobusa, što će im omogućiti bolje planiranje sopstvenog vremena i aktivnosti. Time bismo podstakli građane da više koriste gradski prevoz, čime bi se smanjile gužve u saobraćaju i emisija izduvnih gasova, a povećao broj parking mjesta. Trenutno, građani ne raspolažu pouzdanim informacijama o polascima autobusa i ne mogu da se oslone na gradski prevoz u planiranju sopstvenih aktivnosti pa više koriste privatni prevoz, čime povećavaju gužve i emisiju štetnih gasova u gradu - dodaje dekan ETF-a.

Mobilna aplikacija biće razvijena za uređaje zasnovane na Android sistemu. Svako ko bude zainteresovan moći će besplatno preuzeti aplikaciju sa Google Play prodavnice.

UNDP će finansirati realizaciju ovog projekta sa 50.000 KM bez PDV-a, čime će biti pokriveni nabavka opreme te razvoj mobilne aplikacije i njena integracija sa informacionim sistemom Autoprevoza.

Osim toga, Blanuša kaže da je značajno učešće fakulteta i Autoprevoza, iako nije posebno finansijski iskazano.

- Nakon razvoja, fakultet će nastaviti da održava implementirani sistem tokom eksploatacije, a Autoprevoz će omogućiti stalni pristup sopstvenom informacionom sistemu. Treba naglasiti i poseban značaj i ulogu koju će za uspješnu primjenu sistema imati vozači i dispečeri Autoprevoza.

Iako implementacija projekta još zvanično nije počela, projektni tim je već krenuo sa aktivnostima. Trenutno pripremaju projektnu dokumentaciju i uskoro počinje implementacija prototipa. Rok za realizaciju projekta je šest mjeseci.

Rukovodstvo ETF-a očekuje da će prvu fazu projekta realizovati tokom jeseni i da će građani prvu verziju aplikacije moći da koriste već od novembra ove godine, a konačnu verziju početkom 2021.

Članovi projektnog tima su Aleksandar Bosančić, Dragan Jović, Filip Stojaković i Danijela Banjac, predvođeni prof. dr Draženom Brđaninom, u saradnji sa Dejanom Mijićem, direktorom Autoprevoza.

Vedrana Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.